Mobilokkal trükközött egy pécsi banda, csaknem négymilliárdos kárt okoztak

2019. október 03. csütörtök 14:59

Mobilokkal trükközött egy pécsi banda, csaknem négymilliárdos kárt okoztak

A Pécsi Járásbíróság csütörtökön elrendelte hat férfi letartóztatását különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettének és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségének alapos gyanúja miatt egy hónapra. 

 

 

A nyomozás eddigi adatai szerint egy összehangoltan működő bűnszervezet 2017. és 2019. évek közötti időszakban, közel 18 milliárd forint értékben szerzett be mobiltelefonokat külföldről a nemzetközi szabályok előírásainak megfelelő nettó áron, melyek egy baranyai Kft.-hez kerültek.

A beszerzés nem a Kft. nevében történt, hanem erre, az adófizetési kötelezettség jogosulatlan kijátszása céljából úgynevezett köztes cégeket használtak fel. 

A bűnszervezet az állami adóhatóság megtévesztésével, valótlan nyilatkozatok megtételével, rendszeres haszonszerzésre törekedve, az ÁFA jogosulatlan visszaigénylésével összesen 3.878.976.469 forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. 

A letartóztatott gyanúsítottak bűncselekményben résztvevő cégeknek részben ügyvezetői, részben alkalmazottai. A cselekményeket három gyanúsított társtettesként, hárman bűnsegédként követték el.

A gazdálkodással összefüggő kiemelt bűncselekmények miatt indult jelentős tárgyi súlyú, súlyos büntetéssel fenyegetett büntetőeljárásra figyelemmel alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének, elrejtőznének, a büntetőeljárásban résztvevő más személyek jogellenes befolyásolásával, bizonyítási eszközök illetve elektronikus adatok megsemmisítésével vagy elrejtésével megnehezítenék a bizonyítást, vagy annak meghiúsítására törekednének.

Forrás: Pécsi Törvényszék