Mintegy negyvenmilliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések a Pécsi Tudományegyetemen

2019. január 15. kedd 15:40

Mintegy negyvenmilliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések a Pécsi Tudományegyetemen

Több mint 300 felsőoktatási fejlesztési projekt valósul meg 33 intézményben, több mint 280 milliárd forint értékben - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fejlesztéspolitikai kommunikáció összehangolásáért felelős miniszteri biztosa kedden Pécsett, a tárca által indított országos roadshow első állomásán. 

 

 

László András a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán (PTE-ETK) rendezett eseményen közölte: a rendezvénysorozat célja, hogy bemutassa azokat a fejlesztéseket, amelyeket a magyar kormány a Széchenyi 2020 program keretében támogat a 2014-2020-as időszakban.

"A folyamatosan változó technológiai és gazdasági környezetben kulcsfontosságú, hogy az egyetemekről, főiskolákról versenyképes tudással kerüljenek ki a hallgatók" - fogalmazott. Hozzátette: ehhez szükséges, hogy megfelelő eszközökkel, infrastruktúrával és kutatásfejlesztési potenciállal bírjanak a magyar felsőoktatás intézmények.

A miniszteri biztos a roadshow céljának nevezte, hogy diákok a nyílt napokon halljanak a részben már megvalósult, részben folyamatban lévő fejlesztési projektekről, mivel ezek pályaválasztási döntésüket is befolyásolhatják.

Magyarország számára 2014 és 2020 között 9000 milliárd forintos fejlesztési keret áll rendelkezésére, amelynek lehívásában a V4-es országokkal és a tágabb régióval összehasonlítva is élen jár. A 31 százalékos lehívási arány meghaladja a 27 százalékos európai uniós átlagot is - hívta fel a figyelmet a miniszteri biztos.

A baranyai fejlesztésekre térve László András ismertette: a megyébe több mint 250 milliárd forintnyi forrás érkezett, ebből Pécs 115 milliárd forinttal részesült, több mint 700 projekt keretében. Baranyában pedig 141, az oktatási-nevelési területet érintő, illetve 280 kutatás-fejlesztési projekt valósul meg - sorolta.

Betlehem József, a PTE stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese arról beszélt, hogy az egyetemen az elmúlt időszakban mintegy 40 milliárd forint értékben valósult és valósul meg EU-s finanszírozású fejlesztés. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében 30, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból pedig 23 pályázat, valamint 20 direkt uniós finanszírozású, a versenyképességet növelő projekt fut - fűzte hozzá. E fejlesztések keretében hozták létre például az egyetem háromdimenziós kutatási központját és neurorehabilitációs centrumát is - jelezte.

Oláh András, a PTE-ETK dékánja kiemelte, a kar az elmúlt tíz évben nyolcmilliárd forint fejlesztési forráshoz jutott európai uniós és hazai finanszírozási keretekből. Az ETK hallgatói létszámát ez idő alatt 2300-ról több mint 3200 főre növelte, oktatóik száma 79-ről több mint 120-ra emelkedett.

Bejelentette, hogy az egészségtudományi karon kialakítanak egy 2500 négyzetméteres, úgynevezett humánpáciens-szimulációs központot, amely egyedülálló és komplex betegellátási környezetet hoz létre.

A kialakítandó centrumban a hallgatók gyakorolni tudják a helyszíni baleseti ellátást, ahol majd munkahelyi, közúti, betemetéses szerencsétlenségek szimulációjára nyílik lehetőség, továbbá egy élethű mentőautóban is gyakorolhatják az ellátást. A sajtótájékoztatón a kar hallgatói egy megtámadott férfi helyszíni ellátását is bemutatták korszerű eszközökkel.

A PTE az MTI érdeklődésére tudatta, hogy a keddi nyílt napon több mint 500 regisztrált érdeklődő vett részt.

Az ITM roadshowja szerdán Győrben a Széchenyi István Egyetemen, január 22-én Egerben az Eszterházy Károly Egyetemen, január 23-án Veszprémben a Pannon Egyetemen, január 24-én Debrecenben az egyetem természettudományi és technológiai karán, január 26-án Budapesten a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, február 2-án a Szegedi Tudományegyetemen folytatódik.

MTI - Fotó: PécsMa.hu