Miért nem szólal meg Mohács új polgármestere, a szocialista Csorbai Ferenc?

2019. október 21. hétfő 12:15

Miért nem szólal meg Mohács új polgármestere, a szocialista Csorbai Ferenc?

Balliberális újságokon kívül más lapoknak nem nyiltakozik Csorbai Ferenc, Mohács MSZP-s polgármestere, aki viszont éppen azzal magyarázza a rá leadott kevés szavazatot, hogy nem szólalhatott meg a helyi médiában, nem mondhatta el elképzeléseit. Rajtunk mindenesetre nem múlik: számos esetben, legutóbb hétfőn is kerestük a hivatala elfoglalására készülő Csorbait, azonban nem reagált hívásainkra. 

 

 

A 15 ezer választásra jogosult mohácsi közül mindössze 1867 lakos támogatta az egyedüliként induló szocialista jelöltet, míg 4076 ember - feltételezhetően tiltakozását kifejezve - érvénytelen szavazólapot dobott be az urnába.

Csizmadia Csaba, Mohács fideszes alpolgármestere a köztelevíziónak nyilatkozva azt mondta, szerinte a számok magukért beszélnek. Úgy fogalmazott, a mohácsiak nem szeretnék, hogy Csorbai Ferenc üljön a polgármesteri székben, ezért lemondásra szólítják fel. Arra is kitért, ha a városvezető nem mond le, akkor a törvényi lehetőségeket kihasználva fél év múlva feloszlatják a testületet és egy új választást írnak ki.


Egy hete Pávkovics Gábor, a Fidesz mohácsi szervezetének elnöke - aki a Fidesz mohácsi polgármesterjelöltje lehet - is lemondásra szólította fel: azt mondta, a mohácsi választók világosan megüzenték, nem akarják Csorbai Ferencet a polgármesteri székben látni.

Mi több, a balliberális pártok - a DK, a Jobbik és a Momentum - már a választást megelőzően is azt kérte Csorbaitól, lépjen vissza.

Hasztalan, Csorbai Ferenc ugyanis nem mond le, s elfoglalja hivatalát. Erre utal az is, hogy - információink szerint - szerdán bent járt a polgármesteri hivatalban, s a képviselő-testület alakuló üléséről folytatott egyeztetéseket.

Terveiről őt magát is szerettük volna megkérdezni, azonban hétfőn sem reagált megkeresésünkre. Egyébként nemcsak lapunknak, hanem többek között a köztelevíziónak, a Magyar Távirati Irodának és a PécsMa.hu-nak sem sikerült nyilatkozatot kérnie tőle.


Csorbai kizárólag a balliberális lapokkal áll szóba, azokban pedig éppen azzal magyarázza a rá leadott kevés voksot, hogy nem szólalhatott meg a helyi médiában, nem mondhatta el elképzeléseit.

"Csorbai a választás előtt - kérdésünkre válaszolva - azt ígérte, hogy ha kevés szavazatot kap, akkor lemond, ám, hogy mit érezne kevésnek, azt nem árulta el. Szerdán újra beszéltünk a 47 esztendős vállalkozóval, s megkérdeztük, elegendőnek érzi-e a 31 százalékos felhatalmazást?

Csorbai Ferenc azt felelte, elfoglalja hivatalát, a kevés szavazatot pedig azzal magyarázta, hogy nem szólalhatott meg a helyi médiában, nem mondhatta el elképzeléseit, szórólapjait ellopták, a facebookról pedig egy álnok csellel napokra letiltották. Csorbai hozzátette, hogy az elmúlt öt évben képviselőként jól együtt tudott dolgozni a fideszes többségű képviselő-testülettel, lát rá esélyt, hogy ez most is így lesz. Szeretné megismertetni a közgyűléssel és a város lakóival a programját, erre polgármesterként lehetősége lesz végre. Ha ezt a város elfogadja, akkor folytatni szeretné a munkát", nyilatkozta a Népszavának.

EQM