Miért is kell másfél órát várni akadálymentesített buszra? Íme, a Tüke Busz válasza

2019. július 12. péntek 17:54

Miért is kell másfél órát várni akadálymentesített buszra? Íme, a Tüke Busz válasza

Olvasónk kereste fel lapunkat azzal, hogy másfél órát kellett várnia kerekesszékben ülő párjával egy pécsi buszmegállóban az alacsony padlós buszjáratra, amire fel tudtak szállni. Megkérdeztük a Tüke Busz Zrt.-t, miért ilyen ritka az akadálymentesített jármű a 2, illetve 2/A vonalon. 

- Nem először esett meg, ami a napokban történt velünk - mondta lapunknak Bánvölgyi József. - Délután fél kettő körül várakoztunk a 2, illetve 2/A alacsony padlós járatra a Petőfi utcai megállóban a párommal, aki kerekesszékes. Összesen másfél órába tellett, mire egy akadálymentesített jármű érkezett. Kérdezem én, a szolgáltató hibája vagy csak a véletlen műve, hogy négy-öt normál busz megy el, mire érkezik végre egy olyan jármű, amely a mozgásukban korlátozott utasok közlekedését segíti? - tette fel a kérdést olvasónk.

Az is érthetetlen Bánvölgyi József számára, hogy miért pont ezen a vonalon közlekedik ilyen kevés alacsony padlós jármű, hiszen Meszesen található a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Csilla Gondozóháza, ahová köztudottan sok, mozgásában korlátozott személy jár.

Az üggyel kapcsolatban lapunk munkatársa felkereste a Tüke Busz Zrt.-t, ahol érdeklődésünkre közölték, a Mercedes és Credo Econell típusú autóbuszok kivételével valamennyi, a társaság üzemeltetésében működő további 156 autóbusz alacsony padlós jármű, amely a mozgásukban korlátozott utasok közlekedését segíti.

Hozzátették, a Tüke Busz Zrt. a nyári időszakban több alacsony padlós járművel üzemelteti a 2-es vonalcsoport járatait, ilyenkor a háromajtós Volvo 7700A típusú autóbuszok is közlekedhetnek, mivel az alacsonyabb utasforgalom lehetővé teszi ezt.

- A forgalomirányításban dolgozó munkatársak törekednek arra, hogy minden vonalon megjelenjenek az alacsony padlós járművek, ezt a nyári időszakban az autóbuszok megnövekedett számú, kötelezően előírt műszaki vizsgái korlátozhatják. A szóló járműveink mindegyike alacsony padlós kialakítású, a Petőfi utcától az Árkádig a 25-ös, 26-os, az Árkádtól Meszesig pedig a 4-es járatok bármelyikével biztosított az eljutás - nyilatkozta a Társaság.

A Tüke Busz Zrt. a továbbiakban azt javasolja, amennyiben a forgalom aktuális helyzetéről szeretnének tájékoztatást kapni, hívják a 0-24 órában elérhető diszpécserszolgálatot, ahol a Társaság munkatársai pontos információt és felvilágosítást tudnak adni.


Kálóczy E. - Fotó: Dittrich Éva