Mi köze Beethoven hajának és a Tettye Vendéglőnek a pécsi temetőhöz?

2019. október 07. hétfő 10:38

Mi köze Beethoven hajának és a Tettye Vendéglőnek a pécsi temetőhöz?

Érdekességekkel színezett ismeretterjesztő sétát tehetnek az érdeklődők október 9-én Pécsett, a Siklósi úti temetőben. Ezen a napon a szobrok, illetve az azokhoz köthető történetek kerülnek a középpontba.


A pécsi központi temetőben számos művészi alkotás található, a szeretteinkre való emlékezés mellett érdemes ezek miatt is ellátogatni a sírkertbe. A szobrokhoz, illetve azok alkotóihoz történetek társulnak, amelyek közül a legizgalmasabbakat megismerhetik az érdeklődők Pappné Zita előadásában és vezetésével október 9-én, szerdán, 15 órától.

A Sírkerti Séták rendezvénysorozat ötlete Budapestről származik, Pécsett nagyjából fél éve szerveznek ilyen eseményeket.

Az ingyenes rendezvényen például Donáth Gyuláról, egy igazi ellentmondásos figuráról hallhatnak sztorikat a résztvevők. A szobrászművész nevéhez nemcsak Aidinger János egykori polgármester sírhelyén lévő alkotás fűződik, hanem ő készítette a Budai Várban lévő, illetve a tatabányai Turul-szobrot is. Donáth egy érdekes figura volt, a takarékszámláján csinos összeget tartott, ennek ellenére általában ütött-kopott ruhákban járt, mégis bejáratos volt a legkiválóbb társaságokba.

A híres zeneszerző, egyházkarnagy, a Pécsi Dalárda alapítója, Hölzl Szeráf Ferenc síremlékén lévő arcképet Kiss György formázta meg. A szobrászművész az Apagyilkos című alkotásával az egész szakma elismerését kivívta, anatómiailag ugyanis tökéletesen formálta meg az emberi testet. Hölzl Szeráf Ferenchez is fűződik érdekes történet. Ízelítőül csak annyit: egy barátja révén hozzákerült Beethoven - a halálos ágyán levágott - hajtincse, amelyet 1870-ben a Pécsi Dalárdának, majd annak megszűnése után a világhírű bécsi zeneszerző martonvásári emlékmúzeumának adományozott.

Az október 9-i séta egyik állomása a Szauter család síremléke lesz, amelyen az ismeretlen alkotótól származó Áldást osztó Krisztus szobor található, de mindenképpen említést érdemel a gránit hátlap, amelyet Vogl Jenő készített. Itt megállva a keresztény szimbólumokról, ábrázolásokról hallhatnak érdekességeket a séta résztvevői, és persze magáról az elhunytakról is szól majd Pappné Zita.

A Szauter Pécs egyik leggazdagabb famíliája volt, ám a kegyetlen sors úgy hozta, hogy nem született utóduk. Sokat adományoztak, többek közt a Tettyén lévő étteremnek helyet adó épületet is ők adták a városnak cserébe azért, hogy gondozzák a síremléküket. Egyetlen kikötést tettek: a házban vendéglőnek kell működnie, és ez mind a mai napig így van.

A séta a Központi Ravatalozótól indul, az esemény időtartama körülbelül másfél óra lesz, előzetes regisztráció nem szükséges. Esős idő esetén elmarad a rendezvény.



Képünk egy korábbi séta alkalmával készült.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva