Menetrendi módosítások lesznek a vasútvonalakon

2018. április 14. szombat 15:47

Menetrendi módosítások lesznek a vasútvonalakon

Vasúti pályafelújítások, karbantartások és fejlesztések miatt egyes vasútvonalakon a személyszállító vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, bizonyos szakaszokon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.  

Az ideiglenes menetrendi változásokról bővebb tájékoztatás a MÁVDIREKT információs szolgálatánál a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon kérhető. Telekom hálózatból a +36 (30) 499 4999-es, Telenor hálózatból a +36 (20) 499 4999-es számon érhető el a MÁVDIREKT.

A részletes menetrend megtalálható a www.mavcsoport.hu internetes honlapon a Vágányzári hírekben. A GYSEV vágányzári menetrendjei itt olvashatók: http://www2.gysev.hu/tartalmak/vaganyzarak,_kozlekedesi_informaciok/528.

 

Belföldi vasúti hírek

Április 27-ig Ferencváros és Kelenföld állomás között pályakarbantartási munkák miatt a hirdetményen szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Valamennyi Budapest-Sopron, illetve Budapest-Szombathely közötti InterCity a Déli pályaudvarról indul és oda is érkezik a Keleti pályaudvar helyett.

A Budapest-Hatvan vonal Isaszeg-Gödöllő és Aszód-Tura állomások közötti szakaszán elkezdődött a pályafelújítás, amelynek első üteme május végéig tart. A vasútvonalon számos vonat módosított menetrend szerint közlekedik. A gödöllői vonatok helyett Isaszeg-Gödöllő, több hatvani elővárosi vonat helyett pedig Aszód-Tura, illetve Aszód-Hatvan között vonatpótló buszok szállítják az utasokat.

A Keleti pályaudvarról Hatvanba 6:30-tól 18:30-ig, minden páros óra 30. percében induló vonatok Aszódig közlekednek, onnan vonatpótló buszokkal lehet továbbutazni Turáig. A Hatvanból Budapestre induló járatok helyett Turától Aszódig 8:05-től 20:05-ig, minden páros óra 5. percében vonatpótló buszok indulnak, a vonatok Aszódtól közlekednek.

A gödöllői elővárosi vonatok csak Isaszegig közlekednek, illetve onnan indulnak. Isaszeg-Gödöllő szakaszon mindkét irányban pótlóbuszokkal lehet utazni.

A vágányzár ideje alatt a Keleti pályaudvarról Hatvanba 5:05-kor és 6:05-kor induló vonatok csak Gödöllő-Hatvan között közlekednek. A Hatvan-Budapest viszonylatú, a Keleti pályaudvarra 6:35-kor, 6:55-kor és 7:55-kor érkező vonatok csak Aszód és Budapest között szállítanak utasokat.

A reggeli és esti órák kivételével, a vonatok Gödöllő-Állami telepek megállóhelyen nem állnak meg, az eljutást munkanapokon az Isaszeg-Gödöllő közötti vonatpótló buszokkal biztosítják. Gödöllő-Állami telepek megállóhely hétvégén a kora délutáni órákban nem érhető el vonatokkal. Szombati és vasárnapi közlekedési rend szerint 13 és 15 óra között, Gödöllő-Állami telepekre, illetve onnan történő utazás esetén a vasúti bérleteket a párhuzamosan közlekedő Volánbusz járatokon elfogadják.

A Budapest-Eger viszonylatban közlekedő gyorsvonatok Tura állomáson is megállnak. A Keleti pályaudvarról 19:05-kor Somoskőújfalura induló sebesvonat nem közlekedik, csak úgy, mint a Somoskőújfaluról Keleti pályaudvarra 18:40-kor érkező sebesvonat.

Szeged és Hódmezővásárhely között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, mert Algyő-Hódmezővásárhelyi Népkert állomások között pályaépítést végeznek. A munkák ideje alatt ugyancsak pótlóbuszok közlekednek Szentes és Hódmezővásárhely között június 15-ig.

 

Szentesről Szeged, valamint Szegedről Szentes felé a pótlóbuszok csatlakozását a 47-es főúton Kopáncsnál, a Kishomoki vegyesbolt autóbusz megállóhelyen biztosítja a MÁV-START. A vágányzár ideje alatt Szeged-Rókustól Hódmezővásárhelyi Népkertig, továbbá Hódmezővásárhelyen a 130-as vasútvonalat keresztező Béketelepi, Sándorfalvi úti, illetve az Ady Endre úti, a Nagy András János utcai, valamint az 54129 jelű úton lévő útátjárók biztosítóberendezéseit kikapcsolják. A vonatközlekedés esetén a forgalmat jelzőőr irányítja. Az érintett vasúti átjárókban KRESZ-jelzések figyelmeztetnek erre.

 

A tram-train vonal kiépítéséhez kapcsolódó munkálatok április 4-től várhatóan 2019. április 25-ig tartanak. Az első fázis április 4-től június 15-ig, a nyári menetrendig tart, a második június 16-tól július 31-ig, mindkettő érinti majd a Szentes-Hódmezővásárhely, illetve a Szeged-Hódmezővásárhely közötti vonalon utazókat is. A harmadik munkafázis augusztus 1-től december 8-ig, a negyedik pedig december 9-től 2019. április 25-ig tart, ez utóbbi kettőnél csak a Szeged-Hódmezővásárhely közötti vonatközlekedést fogja érinteni a vágányzár.

A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon és a csatlakozó vonalakon jelentős menetrendi változások vannak a Kelenföld-Érd felső szakaszon végzett pályafelújítás miatt június 15-ig, a nyári menetrendig. A munkafázisokhoz igazodva ezt követően további módosítások is lesznek a felújítás várható befejezéséig, 2019 tavaszáig.

 

Változások a távolsági forgalomban:

· A Budapest-Keleti-Pécs viszonylatú InterCity vonatok helyett Kelenföld-Százhalombatta között vonatpótló autóbuszok közlekednek, Százhalombatta-Pécs között pedig vonatok.

o A buszos pótlással közlekedő InterCity-kre díjmentes helyjeggyel pótjegyet ad a vasúttársaság a jelenlegi pót- és helyjegy helyett.

· Kelenföldön a pótlóbuszok a BKK Etele téri megállóhelyén fordulnak. A buszokon a vasúti menetjegyek érvényesek, előzetes helyfoglalás, együttes elhelyezés és kerékpárszállítás nem biztosítható.

· Százhalombatta-Pécs között változatlan útvonalon és változatlan menetrend szerint közlekednek az InterCity-k, kivéve a Tubes/Somogy IC-t, valamint vasárnaponként a Budapestre tartó Misina/Kapos IC-t, melyekkel átszállás nélkül lehet utazni.

· Budapestről Pécs, valamint Gyékényes felé, mindennap délutánonként a Tubes-Somogy InterCity-vel biztosítjuk a közvetlen eljutást (Budapest-Déli-Kelenföld-Érd alsó-Tárnok-Érd felső-Pusztaszabolcs-Sárbogárd-Dombóvár-Pécs útvonalon).

Ellenkező irányban, Pécs/Gyékényes és a Déli pályaudvar között vasárnap nem közlekedik a - hétfőtől szombatig, reggelenként közvetlen eljutást biztosító - Tubes-Somogy IC. (Az IC Gyékényes és Pécs felé/felől közlekedő részeit Dombóváron kapcsolják szét, illetve össze.) Vasárnaponként azonban Kaposvárról és Pécsről indul közvetlen InterCity (Misina/Kapos IC néven) a Déli pályaudvarra a délutáni, esti időszakban.

o A Tubes/Somogy IC - a gyakoribb megállási rendje miatt - Kaposvár és Gyékényes között felármentesen vehető igénybe.

o A Budapest-Délibe érkező és onnét induló FLIRT motorvonatból álló pécsi, illetve kaposvári IC-kre helybiztosítás nélküli pótjegyet kell váltani.

· A Budapest-Baja viszonylaton, a teljes útvonalon vonatpótló autóbusz szállítja az utasokat a Gemenc expresszvonat helyett. Ellenkező irányban, a Baja-Budapest viszonylatú Gemenc expresszvonatok Baja és Szekszárd között személyvonatként közlekednek, onnan viszont Kelenföldig pótlóbuszok járnak az expressz helyett. A pótlóbuszok az M6-os autópályát veszik igénybe, ezzel is csökkentve az eljutási időt. Ezeket a buszokat pótjegy váltásával lehet igénybe venni.

A pénteki közlekedési rend szerinti Sugovica Expressz nem közlekedik, az eljutást Sárbogárdig a Tettye IC, Sárbogárd-Baja között pedig személyvonat biztosítja. Vasárnaponként a Sugovica Expressz helyett pótlóbusz közlekedik a teljes útvonalon. A busz pótjegy megváltásával vehető igénybe.
Sárbogárd-Bátaszék-Baja vonalon egyes járatok menetrendje módosul az expresszvonatok menetrendi változásai miatt.

 

Budapest elővárosi vonatforgalmát érintő változások:

· Óránként mindkét irányban egy-egy, közvetlen, átszállás nélküli utazást biztosító, S40/S42 jelzésű elővárosi vonat közlekedik Budapest-Déli-Pusztaszabolcs/Dombóvár és Budapest-Déli-Pusztaszabolcs/Dunaújváros között Érd alsón át, Tárnok érintésével. A vonatok 4:40-20:40 között korábban, óra 40 perckor, majd pedig 21:15-kor, 22:15-kor, 23:15-kor és 0:15-kor indulnak a Déliből, a Déli pályaudvari érkezés későbbre, óra 19 percre kerül át az 5:19-0:19 közötti idősávban.

· Munkanapokon a reggeli és délutáni csúcsidőszakban az eddigieken felül további két-két S40-es jelzésű vonat közlekedik Budapest és Pusztaszabolcs között. (A reggel Budapestre érkező vonatok közül az első Dombóvárról, a második pedig Sárbogárdról vonatrészeket továbbít. A délután Budapestről induló sűrítő vonatok csak Pusztaszabolcsig közlekednek.)

· A forgalom elől elzárt Kelenföld-Érd felső szakasz megállóhelyei a módosuló 700-as, 701-es, 702-es és 703-as jelzésű Volánbusz járatokkal és a BKK járataival közelíthetők meg. A 700-as járatcsoport menetrendje kibővül, egyes járatok útvonala Budafokig hosszabbodik meg ideiglenesen. A buszok összeköttetést teremtenek Érd alsó, Érd felső, Érdliget és Budatétény vasútállomások között. A BKK és a Volánbusz autóbuszain a vasúti bérleteket elfogadják a meghatározott szakaszokon: BKK 13-as, 13A-s, 113-as és 113A-s autóbuszok esetében Budatétény vasútállomás-Barackos út/Angeli utca-Angeli utca/Nagytétényi út szakaszon; a BKK 33-as, 114-es, 133E-s, 213-as és 214-es autóbuszain Budafok, Városház tér-Budatétényi sorompó szakasz; a Volánbusz 700-as, 701-es, 702-es és 703-as autóbuszain a vonal teljes hosszán. Ezekről az óránként közlekedő pusztaszabolcsi vonatokra Érd felsőn biztosít csatlakozást a vasúttársaság.

 

A vágányzár kihatásai más vasútvonalakra:

· A 30a számú, Budapest-Székesfehérvár vonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, ez érinti a Veszprémből induló és oda érkező járatok egy részét is:

o A Budapest-Déli-Martonvásár közötti, Z30-as jelű zónázóvonatokat törölték a menetrendből, helyettük Budapest-Déli-Tárnok között az S40/S42-es vonatok közlekednek a Z30-asokkal megegyező menetrenddel és megállási helyekkel.

o A G43-as jelzésű, gyorsított személyvonatok Budatétény, Barosstelep és Érd felső megállóhelyeket nem érintik, ehelyett Kastélypark megállóhelyen állnak meg.

o A Déli pályaudvarról munkanapokon 15:05, 16:05 és 17:05-kor induló veszprémi személyvonatok 5 perccel korábban indulnak, és Székesfehérvárig Érd alsón, valamint Gárdonyon kívül megállnak Kastélypark megállóhelyen és Martonvásár állomáson is.

o Munkanapokon reggel a Déli pályaudvarra 5 perccel később, 6:54-kor érkezik a veszprémi gyorsvonat, amely megáll Martonvásár és Tárnok állomásokon is.

o A 16:00-kor Budapest-Déli pályaudvarról Tapolcára induló gyorsvonat 5 perccel korábban közlekedik a Déli pályaudvar és Székesfehérvár között.

· Vasárnaponként a Hetés InterCity helyett gyorsvonat közlekedik, amely InterCity-kocsikat is továbbít. A gyorsvonat Zalaegerszegről 17 óra 16 perckor indul - Veszprém, Székesfehérvár érintésével - a Déli pályaudvarra, ahová 20:29-kor érkezik meg.

· A Székesfehérvár-Pusztaszabolcs, a Székesfehérvár-Sárbogárd vonalakon, valamint a Dunaújváros-Mezőfalva-Rétszilas-Simontornya/Cece szakaszon december 8-ig, menetrendváltásig szünetel a vasúti személyszállítás, vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A buszok több vasúti megállóhelyet nem érintenek, ezért a legközelebbi autóbuszmegállókban veszik fel az utasokat.

· A Dombóvár-Gyékényes vonalon is módosul több járat menetrendje. A Dombóvár-Bátaszék-Baja vonal Bátaszék-Baja szakaszán egyes vonatok menetrendje is módosul.

A Budapest-Pécs vonalon és a csatlakozó vonalakon, február 26-tól június 15-ig érvényes módosított menetrend megtekinthető a vasúttársaság honlapján: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/vaganyzar.

A Győr-Veszprém vonalon, április 20-ig Bakonyszentlászló és Veszprém, illetve Bakonyszentlászló és Vinye között járnak pótlóbuszok, vágánykarbantartás miatt.

A dél-balatoni vonalon éjszakánként pályafelújítást végeznek, ezért néhány esti személyvonat helyett vonatpótló autóbuszok közlekedik április 13-tól 21-ig Siófok-Fonyód-Balatonszentgyörgy között, 23-tól 24-ig pedig Fonyód-Balatonszentgyörgy között.

A Vác-Balassagyarmat vonalon pályakarbantartás miatt április 29-ig a vonatok menetrendje módosul, illetve Drégelypalánk és Balassagyarmat között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A Szerencs-Sátoraljaújhely vonal villamosítási munkái miatt április 20-ig a vonatok menetrendje módosul, Szerencs és Sátoraljaújhely között vonatpótló buszok szállítják az utasokat. A vonatok és vonatpótló buszok Sátoraljaújhely állomásról - a menetrendtől eltérően - jelentősen korábban indulnak. A pótlóbuszok útvonala, illetve az autóbuszmegállók elhelyezkedése helyenként eltér a megszokottól. Április 21-től május 31-ig Sárospatak és Sátoraljaújhely, illetve Szerencs és Sátoraljaújhely között kell pótlóbuszokkal utazni.

Az Eger-Felnémet-Szilvásvárad közötti pályakarbantartás miatt április 19-27-ig, az Eger-Szilvásvárad vonalon minden vonat helyett pótlóbusz közlekedik.

A Budapest-Újszász-Szolnok vonalon május 31-ig Isaszeg-Gödöllő és Aszód-Tura közötti, április 21-től április 23-ig a Sülysáp-Tápiószecső közötti, május 4-től 7-ig a Tápiógyörgye-Újszász közötti, illetve május 11-től 14-ig a Gyömrő-Mende közötti pályakarbantartási munkák miatt a hirdetményen feltüntetett vonatok menetrendje módosul, illetve a Keleti pályaudvarról Szolnokra 23:55-kor induló vonat utasait május 4-5-ig Nagykáta-Szolnok között vonatpótló autóbuszok szállítják. Május 12-13-ig a Keleti pályaudvarra 8:05-kor Nagykátáról érkező 3637-os számú vonat nem közlekedik, helyette a Szolnokról induló, a Keleti pályaudvarra 7:50-kor érkező gyorsított személyvonat Sülysáptól minden állomáson és megállóhelyen megáll.

A Budapest-Szolnok-Debrecen-Záhony fővonalon és a csatlakozó vonalakon május 6-ig - a Püspökladány-Debrecen közötti pályakarbantartás miatt - módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok.

A Debrecen-Sáránd állomás között végzett pályakarbantartási munkák miatt április 26-tól 27-ig Debrecen-Sáránd, illetve Debrecen-Konyár-Nagykereki állomások között vonatpótló autóbuszok közlekednek.

A Debrecen-Tiszalök állomás közötti pályakarbantartás miatt április 16-tól 26-ig a hirdetményen szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Debrecen-Hajdúböszörmény, illetve Debrecen-Hajdúnánás állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Mezőtúr-Szarvas-Orosháza szakaszon, június 15-ig a hirdetményen feltüntetett vonatok menetrendje módosul, illetve Mezőtúr-Szarvas és Szarvas-Orosháza között vonatpótló buszokkal kell utazni.

A Kötegyán-Vésztő állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt Békéscsaba-Vésztő között április 18-tól május 18-ig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Sarkad-Vésztő állomások között vonatpótló autóbuszok közlekednek, a hirdetményben sötétített alappal jelölt menetrend szerint. A vonatpótló járatok az eddig megszokottól eltérően Méhkerék településen a szövetkezeti italbolt megállóhelynél állnak meg, valamint Kötegyán piactérig közlekednek. Ezen kívül igény esetén megállnak Vésztőn a Városháza és Kötegyán vasútállomás bejárati út megállóhelyeknél is.

Sopron-Győr vonalán végzett pályakarbantartás miatt május 4-től 19-ig a hirdetményen szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Győr és Csorna között vonatpótló buszok közlekednek. Egy másik, a MÁV-START szolgáltatási területén május 2-től 13-ig tartó vágányzár miatt egyes Szombathelyről és Sopronból induló InterCity vonatok Kelenföld-Budapest-Keleti pályaudvar között módosított menetrend szerint közlekednek.

Forrás: MÁVINFORM