Mellár beültetné az egyesülete tagjait az önkormányzati cégek felügyelőbizottságaiba

2019. november 05. kedd 15:43

Mellár beültetné az egyesülete tagjait az önkormányzati cégek felügyelőbizottságaiba

Pécsen biztosítani kell a civil kontrollt, mondta parlamenti felszólalásában kedden Mellár Tamás, az MSZP-P országgyűlési képviselője. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy értékelte, hogy a képviselő felszólalása egy belső ellenzéki hatalmi harc része volt, amelyhez a parlament színpadként szolgált a saját pozíciója erősítéséhez.

 

Mellár Tamás (Párbeszéd) elmondta, a fideszes Páva Zsolt volt pécsi polgármester az önkormányzati választások előtt arról beszélt, hogy a városnak 7 milliárd forint megtakarítása van, az átadás-átvétel után Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület) polgármester azonban megállapította, a baranyai megyeszékhelynek 18,2 milliárd forint adóssága és 4,8 milliárd forint működési hiánya van (amit az államkincstár aztán megcáfolt - a szerk.)


Kifejtette, az október 13-i választáson a Mindenki Pécsért Egyesület a 18 egyéni képviselői helyből 16-ot nyert el.

A képviselő hangsúlyozta, a bizalmat meg kell tartani, ezért kezdeményezte a polgármesternél, hogy az eladósodás megakadályozására, a civil kontroll biztosítása érdekében minden önkormányzati vállalat felügyelőbizottságában biztosítson egy helyet - tiszteletdíj nélkül - az egyesület tagjainak.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy értékelte, hogy a képviselő felszólalása egy belső ellenzéki hatalmi harc része volt, amelyhez a parlament színpadként szolgált a saját pozíciója erősítéséhez.

Hozzátette: a képviselő szelektíven mesélte a történteket, ugyanis a gondok a gazdálkodással 2002 és 2010 között kezdődtek, amikor a települések eladósodtak.

Közölte, 2010 után feladatalapú finanszírozást vezettek be, átvállalták a települések adósságát és elindították a Modern városok programot. Szerinte az ellenzék ígérgetett a választási kampányban, de már akkor is tudták, nem fogják teljesíteni az ígéreteiket. Ez elfogadhatatlan - hangoztatta.

MTI - Fotó: MTI/Máthé Zoltán