Megy a belharc a pécsi liberálisoknál, az LMP beintett, önállóan indítanak képviselőjelölteket

2019. június 13. csütörtök 14:32

Megy a belharc a pécsi liberálisoknál, az LMP beintett, önállóan indítanak képviselőjelölteket

Pécsett a baloldal tette lehetetlenné a teljes ellenzéki együttműködést, ezért az LMP önállóan indít képviselőjelölteket az őszi önkormányzati választáson, jelentette be a párt Baranya Megyei Elnöksége csütörtöki sajtóközleményében. Hozzátették, az ellenzéki megállapodás felrúgásért, az „elfogadhatatlan zsarolásért" a teljes politikai felelősséget az MSZP-DK-Momentum-Jobbik „szövetségnek" kell viselnie. Azt már korábban bejelentették, hogy az LMP saját polgármesterjelöltet indít Pécsett. 

 

Diadalmasan jelentették be áprilisban a balliberális pártok képviselői, jelesül Kunszt Márta, Keresztes László Lóránt, Fogarasi Gábor, Péderi Gábor és Gulyás Emil, hogy a Demokratikus Koalíció, az LMP, a Jobbik, a Momentum és az MSZP közösen állítanak egyéni képviselő-jelölteket az őszi önkormányzati választáson Pécsett.

Keresztes László Lóránt és Kunszt Márta egyaránt kiemelte, nem koalícióról, hanem koordinációról van szó, amelynek a célja, hogy a Fidesz jelöltjeivel szemben egy ellenzéki jelölt álljon.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, közös program még nincs, de dolgozni fognak rajta.

Újságírói kérdésre a pártok képviselői akkor elmondták, egyelőre nem döntöttek arról, hogy egy közös polgármesterjelöltet indítanak-e. Az LMP-s Keresztes László Lóránt akkor azt mondta, erről még lesznek egyeztetések, az LMP részéről ez még nyitott kérdés. Úgy vélte, szükség van egy olyan jelöltre, aki minden ellenzéki párt bizalmát bírja, de olyanra is, akire nemcsak az ellenzékiek szavaznának.

Májusban aztán bejelentették, hogy MSZP, a DK és a Momentum Péterffy Attilát, a jelenleg Budapesten dolgozó, a pécsi hőerőmű (amely egy külföldi tulajdonában lévő vállalat) leváltott vezérigazgatóját támogatja, míg a Jobbik és az LMP más jelöltben gondolkozott.

A Jobbik aztán visszakozott, Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi elnöke múlt héten lapunknak nyilatkozva már azt mondta, támogatják Péterffy Attilát. Hozzátette, azért döntöttek így, mert bár megtalálták a szerintük alkalmas saját jelöltet, de ő végül nem vállalta (Gyimesi szavai szerint „nem merte vállalni") indulást.

Az LMP viszont nem tett le a saját jelölt állításáról, Angyal Károly, az LMP pártigazgatója azt mondta, továbbra is keresik a legalkalmasabb személyt - tette hozzá.

Csütörtökön aztán kiderült, a jelöltek tekintetében sem lesz teljes a balliberálisok összeborulása.

Az LMP Baranya Megyei Elnöksége közleményben tudatta, saját képviselőjelölteket indítanak Pécsett.

„A korábbi megállapodás lényege az volt, hogy az ellenzéki szervezetek - a valódi változás érdekében meghatározott elvi kereteken belül - kialakítják azt a helyzetet, hogy valamennyi pécsi választókerületben egyetlen ellenzéki jelölt induljon, majd a polgármesterjelöltek között is csak egyetlen ellenzéki maradjon állva.

Ezt a megállapodást a baloldali pártok kétszer rúgták fel: először saját jelöljük egyeztetés nélküli bejelentésével, majd az EP-választás után a korábban megállapított politikai keretek semmibevételével.

Az LMP világossá tette: Pécs számára alkalmatlan jelöltnek tartja Péterffy Attilát, és ezért nem támogatja jelöltségét. A pécsiek számára a környezet és a természeti értékek védelme fontos kérdés. Az LMP zöld pártként soha nem fog támogatni olyan polgármester-jelöltet, aki - a hőerőmű egykori vezetőjeként - személyében összefüggésbe hozható a mecseki erdőrészek tarvágásáért, fairtásért. Péterffy rendkívül arrogáns stílusban világossá tette, hogy szakmai alapon bármikor újra támogatná ezt a projektet. Ilyen jelöltnek nem hisszük el, hogy polgármesterként komolyan támogatna egy városunk számára megfelelő környezetpolitikát.

Az úgynevezett „Változás 2019"-ben tömörülő pártok a korábbi megállapodásokat semmibe véve, egyoldalúan kinyilvánították, hogy amennyiben az LMP nem támogatja formálisan Péterffy Attila jelölését, elutasítják az együttműködést pártunkkal.

Az LMP érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartja ezt a pálfordulást, és visszautasítja az elvtelen ultimátumot. Ugyanakkor kénytelen vagyunk tudomásul venni, hogy ezzel a baloldal felrúgta az ellenzéki megállapodást.

Mivel az MSZP-DK-Momentum trió ebben a kérdésben hajthatatlannak bizonyult, az együttműködésből kizárt LMP önállóan indul valamennyi pécsi választókerületben. Ezért az elvtelen lépésért, az elfogadhatatlan zsarolásért pedig vállalja a teljes politikai felelősséget az MSZP-DK-Momentum-Jobbik "szövetség".

Az LMP szomorúan látja, hogy a hatalmi pozíciókon marakodó, kizárólag a választókerületek osztogatásával foglalkozó pártok nem tudták meghaladni önmagukat ", olvasható a dokumentumban.

Képünkön: amikor még szent volt a béke, közös sajtótájékoztatón a balliberális politikusok.

M. B.