Megvan a kivitelező, kezdődhet az M6-os továbbépítése Bólytól az országhatárig

2020. december 28. hétfő 14:52

Megvan a kivitelező, kezdődhet az M6-os továbbépítése Bólytól az országhatárig

Közzétették az uniós közbeszerzési értesítőben az M6-os autópálya legdélebbi szakaszának közbeszerzési eredményeit, így hamarosan elkezdődhet a kivitelezés a STRABAG Építő Kft. és a Duna Aszfalt Zrt. konzorciumának munkájával, hívta fel lapunk figyelmét az örömteli fejleményre Hargitai János, a mohácsi válaszókerület országgyűlési képviselője.

 

A STRABAG és a Duna Aszfalt konzorciuma az Unitef-83 és a Főmterv tervei alapján építi meg a mintegy 20 kilométeres szakaszt A Bóly és Ivándárda között.


Mivel minden egyéb, az építkezéshez szükséges engedély, terv már elkészült és azok érvényesek is, illetve már a szükséges terület is az állam birtokában van, így nincs további akadálya az építkezés megkezdésének.

 

Az M6-M60-as csomóponttól az országhatárig futó szakasz 2×2 sávos gyorsforgalmi lesz, fizikai elválasztással.

Az autópálya három külön szintű csomóponttal, Nagynyárádnál egy komplex pihenőhellyel, két híddal épül meg. A terv - a balliberális sajtó korábbi állításaival szemben - továbbra is tartalmazza a villányi csomópont megvalósítását is.

Az egyik híd igen látványosnak ígérkezik, mivel egy vasútvonalat kell átívelnie, a tervek szerint 67 méter hosszban.

 

A beruházás részeként Ivándárdánál egy ellenőrzőhely is épül két hídmérleggel, két tengelyterhelés-mérővel, valamint két tengelysúlymérő épülettel és parkolókkal.

Az 57-es főút és az 56113-as mellékút kereszteződésénél üzemmérnökségi telepet alakítanak ki, a létesítményben többek közt irodaépület, hídmérleg, üzemanyagtöltő-állomás is helyet kap.

Noha egy rövid szakaszról van szó, a jelentősége mégis nagy, mivel általa megszűnik a Baranyát átszelő autópálya zsákutca jellege, lényegében új kijáratot kap az ország Horvátország, s vele az Adria fele.

Az építkezésnek természetesen csak akkor van értelme, ha a horvátok is megépítik gyorsforgalmi útjukat Eszéktől a horvát határig, erről áprilisban Szijjártó Péter megegyezett horvát kollégájával, ennek alapján a projektnek legkésőbb 2023-ig el kell készülnie.

Ugyancsak megállapodtak arról is, hogy a két ország között újabb határátkelőket nyitnak, ezek közül az egyik a Baranya megyei Sárokon létesül.

M. B.