Mégsem mehetnek Mohácsra a pécsi húsüzem dolgozói? – Nagy sztrájk lesz belőle

2015. február 17. kedd 14:03

Mégsem mehetnek Mohácsra a pécsi húsüzem dolgozói? – Nagy sztrájk lesz belőle

Évek óta bizonytalanságban él a pécsi húsüzem több mint négyszáz dolgozója. A szakszervezeti vezető szerint két okból sincsenek irigylésre méltó helyzetben: egyrészt az elmúlt időszakban többük számára csak a munka lett több, a fizetés nem, de a beígért jövőbeli mohácsi munkalehetőség is bizonytalanná vált. Annyi viszont bizonyosnak tűnik, legkésőbb 2016 nyarán a pécsi üzem bezárja a kapuit. 

A Pick Szeged Zrt.-hez tartozó pécsi húsüzem a Mohácson épülő új „gigavágóhíd" átadása után gyakorlatilag feleslegessé válik. Ugyan korábban lapunknak (is) azt ígérték az illetékesek, hogy a munkavállalók nem kerülnek az utcára, a dolgozók erre - a hozzájuk újabban eljutott információk miatt - mostanában nem vennének mérget.

- Lassan két és fél éve élnek bizonytalanságban a dolgozók. Korábban felajánlották a pécsieknek, hogy munkalehetőséget kapnak a mohácsi egységben, azt ugyanakkor nem lehet tudni, hogy miként jutnak el oda, mekkora fizetést kapnának, milyen technológiát használnának majd és milyen munkaidőben dolgoznának - szögezte le Bibók István, az Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezetének (ÉMFSZ) elnöke.

A gondot tovább súlyosbítja - tette hozzá -, hogy a Pick eladta az új mohácsi üzemben lévő részvényeit, így elméletileg már nincs is köze a beruházáshoz. Az érdekvédő szerint így viszont aligha garantálhatják a pécsieknek, hogy munkalehetőséget kapnak az új üzemben.

Bibók István szerint egyébként a pécsi melósoknak nem csak a jövőjük, a jelenük sem nevezhető éppen rózsásnak. A munka ugyanis az elmúlt időszakban lényegesen több lett, a fizetés azonban nem igazodik ehhez.

- Tavaly május óta 3700-3800 félsertést daraboltatnak műszakonként a korábbi 3200 helyett. Nincs teljesítménybérezés, mindössze minimális bónuszok érhetők el, ám ez nincs összhangban a növekedés nagyságával - magyarázta.

Az üzemben a napokban figyelmeztető munkabeszüntetést tartottak, a szakszervezeti vezető pedig azt mondja, ha nem születik megállapodás a cégvezetéssel, többnapos sztrájk jön.

A témával kapcsolatban kerestük a Pick Szeged Zrt.-t is, véleményüket kérve, de a cégtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Nagy Endre vezérigazgató távolléte miatt csak később tudnak válaszolni kérdéseinkre. Természetesen, amint ismertetik álláspontjukat, megosztjuk azt olvasóinkkal is.

Képünk illusztráció. 

Palotás P. - MTI-fotó