Mégsem kezdik idén építeni az új pécsi tűzoltólaktanyát az Engel János úton

2015. február 06. péntek 19:07

Mégsem kezdik idén építeni az új pécsi tűzoltólaktanyát az Engel János úton

Korábban arról volt szó, hogy idén elkezdődik, 2016-ban pedig befejeződik az új tűzoltólaktanya építése Pécsett az Engel János úton. Az új céldátum most 2017, mivel a beruházást teljes egészében uniós pénzből finanszíroznák, arra pedig még várni kell. Addig a lánglovagok maradnak a régi, lerobbant épületükben.  

Az már korábban eldőlt, hogy az évekkel ezelőtt életveszélyes állapotúnak minősített Engel János utcai tűzoltólaktanyát nem felújítják, hanem visszabontják, s mellette egy új épületet húznak fel. Az 1,7 milliárd forintba kerülő beruházás a korábbi elképzelések szerint már idén elkezdődött volna, csakhogy azt mégsem állami, hanem uniós forrásokból kívánják finanszírozni, így az ezzel járó adminisztráció miatt a munkálatok nem fejeződnek be jövőre.

- Az új laktanya várhatóan 2017-ben készülhet el - nyilatkozta a Pécsi Újság.hu-nak Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. - Ezt követően a régi laktanyát az utcaszintig visszabontják, a megmaradó szinten pedig felújítási munkák következnek.

Hozzátette, az Engel János utcai új épület tervei már készek, a jogerős építési engedély is megvan. A kivitelezési munkálatok kezdete jövőre várható.

Kérdés persze, állja-e a sarat addig az évekkel ezelőtt életveszélyesnek nyilvánított, de azóta is használt laktanya. Mukics Dániel szerint igen:

- Az új épület elkészüléséig biztonságosan használható a régi. Olyan jellegű szerkezeti károsodás, ami azonnali beavatkozást igényelne, nem tapasztalható, az állagmegóvó javítások pedig megtörténtek - mondta.

A tervek szerint az új laktanyában tíz szerállás lesz, s ott kap majd helyet a pécsi hivatásos tűzoltó-parancsnokság mellett a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság is. 

Az udvari szintre a hatósági irodák és az egészségügyi részleg kerül, a földszinti részre a járművek, a tűzoltó-technikai részek, az irodák. Az első emeleten lesznek a hálóhelyiségek, ahonnan csúszóaknákon közelíthetők meg a szerállások. A második emeletre a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság veszélyhelyzet-kezelési, az új iparbiztonsági és a megyei műveletirányítási központ költözik.

B. E.