Mégsem kelt lába a pécsi múzeumból a mohácsi kincslelet felének

2022. november 10. csütörtök 14:09

Mégsem kelt lába a pécsi múzeumból a mohácsi kincslelet felének

A 2006-os teljes újraszámoláshoz képest hiánytalan az 1969-ben megtalált mohácsi kincslelet - állapította meg a Janus Pannonius Múzeum belső vizsgálata, közölte a múzeum. 

 

 

Azt írták, hogy közelmúltban néhány sajtóorgánumban egy adminisztratív félreértésből fakadó tévedés miatt helytelenül jelent meg, hogy az összesen közel 24 kg súlyú két éremlelet fele eltűnt.

Az újságcikkek egy 2015-ös publikációra hivatkoznak, melyben az I-es számú lelet az eredetileg leírtnál jóval kisebb mennyiségben szerepel.

A Janus Pannonius Múzeum belső vizsgálatot tartott és áttekintette a lelet megtalálása óta eltelt 53 év iktató- és leltárkönyveinek az ügyhöz kapcsolódó adatait, illetve kollégáink és a feldolgozást végző numizmata újraszámolták a kincslelet leltározatlan részét.

Az egyes érmék század gramm pontosságú lemérését is magában foglaló elemzés ez év végére várható befejezése után a Janus Pannonius Múzeum a teljes mohácsi leletről nemcsak átfogó tudományos képpel, hanem darabra lebontva is pontos információval rendelkezik majd.

A múzeum a következő évben az érméket egy újabb kiállításon is megmutatja a nagyközönségnek."

Képünk illusztráció.

 

 

EQM - Fotó: MTI/Czeglédy Zsolt