Megpróbálta átrázni a biztosítót egy pécsi férfi

2021. január 05. kedd 08:49

Megpróbálta átrázni a biztosítót egy pécsi férfi

A Pécsi Járási Ügyészségcsalás bűntette miatt emelt vádat egy férfi ellen, aki korábbi meghamisított orvosi dokumentációval próbált biztosítójától pénzt szerezni.  

 

A vádlottnak 2019 januárjában egy baleset következtében térde megsérült, amely miatt 2019 februárjában meg is műtötték.

A vádlott 2019 júliusában elhatározta, hogy a korábbi sérülésére tekintettel biztosítási csalással próbál pénzhez jutni.

A férfi ennek érdekében egészségbiztosítási szerződést kötött az egyik biztosítóval. A társaság a szerződéskötést megelőzően egészségügyi kockázatelbírálást végzett, melynek során a vádlottat nyilatkoztatták egészségügyi állapotára. A férfi azt állította, hogy nincs egészségügyi panasza, sem korábban, sem a szerződés megkötésekor nem állt egészségügyi ellátás alatt, sérülés nem érte, műtétet nem végeztek rajta. Mindezek alapján a sértett biztosító társaság a férfival szerződést kötött.

2019 novemberében a vádlott igénybejelentő nyomtatványt nyújtott be a biztosító felé, melyben valótlanul azt nyilatkozta, hogy otthonában baleset érte. A bejelentéshez a férfi a biztosító felé ambuláns lapokat is csatolt.

A vádlott által benyújtott orvosi dokumentációkon a baleset időpontját hamisan, 2019. augusztusi időpontként tüntette fel, ténylegesen azonban azokat a sérüléseket korábban, 2019 januárjában szenvedte el, amely miatt később meg is műtötték.

A férfi a biztosító felé benyújtott valótlan tartalmú igénybejelentő alapján 544.000,-Ft összeg kifizetését kérte, azonban a biztosító a lefolytatott belső vizsgálat eredményeként azt nem fizette ki.

Az elkövető cselekménye a csalás bűntett kísérletének, valamint hamis magánokirat felhasználása vétségének a megállapítására alkalmas.

Forrás: Baranya Megyei Főügyészség