Megint egy nagy lépéssel közelebb: jövő májusra elkészülnek a mohácsi Duna-híd tervei

2019. július 02. kedd 11:39

Megint egy nagy lépéssel közelebb: jövő májusra elkészülnek a mohácsi Duna-híd tervei

A közelmúltban tartották a városházán első megbeszélésüket  a mohácsi Duna-híd tervezésében, építésében érintett szervezetek, hatóságok, valamint a feladattal megbízott cég képviselői. Az egyeztetésen rögzítették, 2020. május 27-éig kell elkészülnie az engedélyes terveknek, a kiviteli tervek véglegesítésére onnan számítva egy év áll a rendelkezésére - közölte az önkormányzat.


 

Amint arról beszámoltunk, májusban zárult le a közbeszerzési eljárás a híd és a csatlakozó, az M6 autópálya és 51. sz. főút közötti úthálózat kiépítésének engedélyezési és kiviteli tervének készítésére. 

Az építési engedély, valamint a szükséges további engedélyek megszerzésében való közreműködésre szóló megbízást a budapesti székhelyű Speciálterv Építőmérnöki Kft. nyerte el. A cég nettó 972 millió forintért vállalta a munka elvégzését.

A most készülő tervek nemcsak a hídra vonatkoznak, hanem a csatlakozó utakra is. A beruházás részeként az 57-es főút M6-os autópálya és Mohács közötti szakaszát kétszer kétsávosra bővítik, az 56-57. sz. főutak körforgalmi csomópontja és az új mohácsi Duna-híd közötti szakaszon az út teherbírását 11,5 tonnára emelik. A szigeti oldalon pedig - hogy a híd ne a „semmibe" vezessen - pedig megteremtik az összeköttetést az 51-es főúttal.

Összesen mintegy 27 kilométernyi új, vagy felújítandó, szélesítendő út építéséről van szó.

A közelmúltban tartották a városházán első megbeszélésüket a híd tervezésében, építésében érintett szervezetek, hatóságok, az önkormányzat, valamint a feladattal megbízott cég képviselői.


Az egyeztetésen egyebek mellett azt rögzítették: a feladattal megbízott cégnek 2020. május 27-éig kell elkészítenie az engedélyes terveket, a kiviteli tervek véglegesítésére onnan számítva egy év áll a rendelkezésére.

 

Szekó József, Mohács polgármestere lapunk érdeklődésére korábban elmondta, a híd létesítéséhez elengedhetetlen környezetvédelmi engedéllyel már rendelkeznek, azt ugyanis az önkormányzat elkészíttette. Ennek azért is van jelentősége, mert így az előkészítés folyamata rövidebb időt vehet igénybe.

Szekó József a mindenkit talán legjobban érdeklő kérdésre, jelesül, hogy mikor kezdődhet és fejeződhet be a kivitelezés, azt felelte, a híd 2023-ra készülhet el.


Képünkön: a mohácsi Duna-híd 2014-ben készült tanulmányterve.

 

M. B. - Fotó: Pont-Terv Zrt. - Grafika: Dunántúli Napló