Megerősítve hitben, bizalomban: ilyen volt az idei máriagyűdi zarándoklat

2018. május 13. vasárnap 16:54

Megerősítve hitben, bizalomban: ilyen volt az idei máriagyűdi zarándoklat

Több ezren tették meg idén is a Pécsről Máriagyűdre vezető mintegy huszonöt kilométeres utat. A Pécsi Egyházmegye hagyományos, szombaton tartott zarándoklatán mások mellett pedagógusok és diákok, illetve a különböző településekről érkezett hívek, plébánosok vettek részt, alkalmat keresve és találva az elcsendesedésre, a bizalom, a hit megerősítésére.

Az egykori pécsi bevásárlóközpont, a FEMA parkolójából indult az idei zarándoklat szombaton reggel fél nyolckor. Érkezéskor mindenkinek imafüzetet osztottak ki, amiben azok az énekek voltak feltüntetve, melyeket a zarándoklat során énekeltek.

Udvardy György megyéspüspök indulás előtt köszöntötte a részvevőket, majd a sor élére állt, s már indult is a menet. 

A hívek biztonságára végig rendőrök ügyeltek, és mentősök is kísérték a több ezer zarándokot.

 



 

Természetesen annak, aki menet közben elfáradt, nem volt kötelező végigcsinálnia az utat, a szervezők róluk is gondoskodtak, mikrobuszokkal fuvarozták őket Máriagyűdre.

Ezért van

2009 óta minden év májusában zarándoklatot szerveznek a Pécsi Egyházmegyében Máriagyűdre. Az egyházmegye kiemelt kegyhelyén írásos dokumentumok tanúsága szerint a 17. század vége óta csodás gyógyulások és Mária-jelenések történtek. Az évszázadok során számtalan zarándok keresett vigasztalást, testi-lelki gyógyulást a máriagyűdi Szűzanyánál. A zarándoklatok ma is lehetőséget jelentenek az elcsendesedésre, a bizalom, a hit megerősítésére, a közösség építésére.

- A gyaloglás közben énekeltük a megadott imákat, rózsafüzér imádság volt, vagy csendes elmélkedés. A sorban voltak olyan diákok, akik hordozható hangfalat cipeltek a hátukon és azon keresztül tudtuk, hogy éppen melyik ének jön - mesélte lapunknak Hárich Benita, óvónő, a menet egyik résztvevője.

Az első pihenő Szalántán volt, ahol lehetőség volt a mosdó használatára és friss vizet is osztogattak a résztvevőknek. A második megálló a siklósi Tenkes csárda volt, ahol üdítőkkel várták az érkező zarándokokat.

A máriagyűdi templomot délután két óra körül érték el a menetben részt vevők.

Udvardy György 15 órakor mutatott be szentmisét, amelyen részt vett Mayer Mihály nyugalmazott megyéspüspök, illetve a Pécsi Egyházmegye papjai is.

A teljesen megtelt kegytemplomban Udvardy György háláját fejezte ki Mayer Mihálynak, amiért tíz évvel ezelőtt elindította ismét a máriagyűdi zarándoklatot, amit annak idején elődeink is hagyományként évente megtettek.

Az esemény után mindenkit buszokkal szállítottak haza. Idén tökéletes időpontot találtak a szervezők a zarándoklatra, hiszen gyönyörű, meleg időben tehették meg hívek a hosszú távot, s szerencsére az eső is elkerülte őket.

D. Zs. - Fotó: MTI/Sóki Tamás