Média Építészeti Díj: döntőben a Kodály Központ tervezői

2011. augusztus 31. szerda 17:17

Százharminchét épületről és tervről döntött a Média Építészeti Díja 2011 verseny előzsűrije, a szabályok szerint az első hat terv és épület juthat tovább a döntőbe. A nyilvános zsűrizés október 24-én a Trafó Kortárs Művészetek Házában lesz.

Az esemény szervezője, az epiteszforum.hu az MTI-t szerdán arról tájékoztatta, hogy az öttagú előzsűri munkájában Beleznay Éva, Mátrai Péter, a lengyel Kazimierz Kwasek, a cseh Jan Kratochvíl és a Romániából érkező Arpad Zachi építész vett részt.

Az épületek döntőjébe jutott a Golda János, Kovács Zoltán és Mészáros Erzsébet által tervezett budapesti Piarista Központ, a Fialovszky Tamásból, Hőnich Richárdból, Keller Ferencből, Sólyom Benedekből álló csapat pécsi Kodály Központja, Pethő László salgótarjáni Műanyagfeldolgozó Üzemépüle, a Cseh András, Czigány Tamás és Papp Róbert által tervezett pannonhalmi zarándokház és erdei kápolna, a 2009-ben elhunyt Kossuth-díjas építész, Reimholz Péter utolsó munkája, Szabadság tér déli szélén, az Október 6. utca sarkán álló szálloda, valamint a Nagy Csaba nevéhez fűződő Bölcsőde és óvoda a XIII. kerületben.

A döntős tervek között van a pécsi Rolling Stones of the Mecsek - Science Building (Bachman Zoltán, Bachmann Bálint, Borsos Ágnes, Hutter Ákos, Molnár Tamás, Rohoska Csaba és Szösz Klaudia munkája), a Veszprémi Állatkert új fogadóépülete (tervezők: Beránková Jana, Kovács Dávid, Kovács Zsolt György), a Koncz Zoltán nevéhez fűződő Esély - Kortárs Civil Kolostor, Mónus Noémi Déli pályaudvar - átalakítás és rehabilitáció című munkája, Alexa Zsolt, Rabb Donát és Schreck Ákos Élménybölcsőde - a világ megtapasztalása elnevezésű terve, valamint a Mintagazdaság Uszkán, amit Mészáros Zsuzsanna készített.

Szeptember 5-én indul a kétkörös közönségszavazás, az október 17-ig tartó első fordulóban valamennyi beküldött épületre és tervre szavazni lehet az epiteszforum.hu weboldalon. A második körben a legjobb tíz közül kell választania az érdeklődőknek, az épületekre az index.hu-n, az epiteszforum.hu-n pedig a tervekre lehet szavazni. A második kör október 18. és 24. között zajlik, az eredményhirdetés október 24-én, a Média Építészeti Díja 2011 átadóján lesz.

(mti)