Már száz forint alatt is kínálják a „mézédes" dinnyét Pécsett, s a szezon java csak most jön
2015. július 29. szerda 09:20

Szűk egy hónap alatt csaknem a felére, száz forint közelébe esett a dinnye kilónként ára Pécsett is, s a nyári csemegéért a következő hetekben várhatóan még kevesebb kell majd fizetni. Úton-útfélen kínálják a „mézédes vajszlóit, hazait", ami jó eséllyel tényleg azon a vidéken termett, amelyet az árusok megjelölnek.
A napokban véget ért tartós kánikulának köszönhetően ugrásszerűen nőtt Pécsett is az elmúlt időszakban a kereslet a görögdinnye iránt, amit az is elősegített, hogy a piac törvényszerűségei miatt jelentősen csökkent az ára. Olyannyira, hogy már nemcsak egyes nagyáruházakban, hanem a piacokon, s a csaknem minden forgalmas helyen jelen lévő árusok némelyikénél is már egy százas alatt kapható a görögdinnye kilója. A szezon java ráadásul még előttünk áll, augusztusban várhatóan folyamatosan tovább csökken az ára.
- Mi tagadás, a múlt héten tényleg nagyon jól ment a bolt - mondta a Pécsi Újság.hu érdeklődésére az egyik pécsi árus. - Leginkább a kisebb méretű, öt kiló körüli dinnyéket viszik. Már három gombóc fagyi árába sem kerülnek, s az egész család ehet ennyiért egy jót, naná, hogy megéri. Reméljük, visszatér a hőség, s akkor lehet egy jó szezonunk - tette hozzá bizakodva.
A termelők körében ugyanakkor idén sincs hurrá hangulat, a felvásárlási árak ugyanis alacsonyak. Legalább negyven forintot kellene kapniuk a gyümölcs kilójáért, hogy megérje, ezzel szemben 23-28 forint a jellemző ár, ami viszont most emelkedhet, mivel a spanyol dinnye lassan eltűnik a piacról, s így a magyaré lehet a pálya.
Ki árulhatja?
Dinnyét bárki árulhat, aki a megfelelő hatósági engedélyeket beszerezi, például van közterület-foglalási engedélye. Őstermelő kizárólag saját termését, míg más vállalkozás - viszonteladóként - vásárolt árut is értékesíthet. Azonban mindenkire vonatkozik, hogy az áru eredetét igazolnia kell, továbbá a termékeknek meg kell felelniük a forgalmazási minőségszabványokban előírtaknak. Dinnyét lékelni csak abban az esetben lehet, ha a szükséges eszközök tisztításához és fertőtlenítéséhez, valamint a kézmosáshoz szükséges feltételek rendelkezésre állnak.
De tényleg magyar-e a „mézédes vajszlói, hazai"?
- Magyar hát - vágja rá az árus. - Nem mondom, régebben volt, na persze nem én, aki trükközött, mert lazább volt az ellenőrzés. De ez ma már nem megy, engem is többször vizslattak a nébihesek (A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal ellenőrei - a szerk.). Talán furcsán hangzik ez tőlem, de még örülök is nekik. Annyit nyüzsögnek, hogy akinek vaj van a fején, nem is nagyon próbálkozik, így pedig a tisztességes árusoknak nagyobb a forgalmuk.
A „nébihesekre" egyébkén továbbra is számíthatnak a kereskedők. Amint azt a szaktárca közölte, az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság kiemelt figyelmet fordít a nyári szezonális termékek ellenőrzésére, különösen - az elmúlt évek piaci problémái miatt - a görögdinnyére. A vizsgálatok többek között kiterjednek a forgalmazási minőségszabványoknak ellenőrzésére, a nyomon-követhetőség biztosítására, valamint a származás megfelelő jelölésére.
M. B. - Fotó: Kálmándy Ferenc
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- A hét várhatóan legmelegebb napja vár...
- Nem semmi: több helyen havazik az...
- Jelentős havazásra figyelmeztet a...
- Sóoldat helyett fertőtlenítőt...
- Még el sem indult, máris késik egy...
- Kamionnal ütközött egy kisteherautó a...
- Tűz ütött ki Pécsett, egy kertvárosi...
- Egyre több az ügy, de állják a sarat...
- Mutatjuk, kik nyerték meg az...
- Drákói szigorra számíthatnak...