Majd' minden követ megmozgatnak: négyszázmillióval többe kerül a tervezettnél az állatkert

2015. július 28. kedd 07:21

Majd' minden követ megmozgatnak: négyszázmillióval többe kerül a tervezettnél az állatkert

Több mint négyszázmillió forinttal fog többe kerülni a tervezettnél a pécsi állatkert jelenleg is zajló felújítása, átépítése. Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselő - akinek segítségével állami forrásból érkezik a szükséges összeg - a Pécsi Újság.hu-nak négy pontban foglalta össze, hogy erre miért van szükség.

- A felmerült plusz feladatok bruttó 406 millió forintba kerülnek, fogalmazott hírportálunk megkeresésére Csizi Péter. A honatya hozzátette, az összeg előteremtésében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) működött közre.

Csizi Péter felidézte, a kivitelezés során látni lehetett, hogy lesznek többletköltségek, amivel együtt a beruházás összköltsége 1,78 milliárd forintra nőtt. Ezek okait a fideszes képviselő négy fő pontban foglalta össze.

- Még a munkálatok kezdete előtt készültek talajmechanikai vizsgálatok - így a fideszes politikus -,menet közben azonban kiderült, hogy az előre jelzettnél jóval nagyobb léptékű földmunkák elvégzésére lesz szükség. A honatya megfogalmazása szerint sok száz tonnával több földet, sziklát és követ kellett megmozgatni.

Második helyen említette a nem várt nehézségek között, hogy az állatkert régi belső úthálózatáról is csak a kivitelezés során derült ki, hogy hiányzik az alapja. Így az utak felújítása helyett teljesen újakat kellett kialakítani.

Az esőzések következtében pedig - sorolta tovább a honatya - számtalan helyen megsérült a kerítés, ami miatt cserélni kellett azt. Csizi Péter kiemelte, több régi épületről kiderült, hogy olyan állapotban vannak, hogy egy „egyszerű" felújítás már nem elég, tehát gyakorlatilag új épületeket kellett felhúzni.

Kérdésünkre, hogy a fentiek fényében mikor várható a munkálatok befejezése, a fideszes politikus úgy válaszolt, egyelőre korai lenne időpontot mondani, ugyanakkor úgy fogalmazott, a kivitelező cég nagy erőkkel dolgozik. Mint hangsúlyozta, ugyan jelentős késéssel lehet számolni, de ez a munkálatok minőségében meg fog mutatkozni - utalt a képviselő fenti nyilatkozatára, miszerint olyan elemeket is felújítanak, amelyek az eredeti tervben nem szerepeltek.

Információink szerint az állatkert októbertől fogadhatja majd a látogatókat

B. G. - Fotó: Kálmándy Ferenc