Magyarok kenyere: már csaknem negyven tonna búza gyűlt össze Baranyában

2019. augusztus 01. csütörtök 09:14

Magyarok kenyere: már csaknem negyven tonna búza gyűlt össze Baranyában

Majd egy évtizede rendezik meg a Magyarok Kenyere jótékonysági programot. A Baranyából indult kezdeményezés lényege, hogy a segítőszándékú gazdáktól összegyűjtött búzát - liszt, illetve kenyér formájában - eljuttatják a rászorulókhoz. Idén Baranya megyében eddig 38,5 tonna búzát ajánlottak fel. 

 

 

A kilenc évvel ezelőtt Baranyából indult mozgalom évről évre bővül, mára megmozgatja az egész országot. Ezt mutatja az is, hogy a jótékonysági akció keretében az idei évben még a tavalyinál is több - eddig 38,5 tonna - búzát gyűjtöttek össze az adakozó baranyai gazdáktól.

Mivel az aratás még jelenleg is tart, ez a szám várhatóan tovább növekszik majd, akár a 40 tonnát is elérheti.

Baranyában a Magyarok Kenyere program keretében hagyományosan Sombereken tartják a megyei búzaöntő napot, amelyen a sikeres gyűjtés megünneplése mellett az adományozóknak is köszönetet mondanak a szervezők. Az idei évben július 26-án került sor erre az eseményre, amelyen Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya megyei elnöke mellett dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott és dr. Őri László, Pécs alpolgármestere is részt vett.

Rittlinger József beszédében elmondta, az elmúlt év nem volt egyszerű a gazdák számára: az őszi szárazság, illetve a téli, tavaszi kevés csapadék a legtöbb búzatáblán a tavalyinál kisebb átlagtermést eredményezett. Ennek ismeretében különösen nagy eredmény, hogy a Magyarok Kenyere programhoz az előző évinél is több felajánlás érkezett a térségből, és országosan is kiemelkedőnek számít a helyi gazdák elkötelezettsége a jótékonysági akció iránt.

 

Képünk archív felvétel.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal - Fotó: MTI/Sóki Tamás