Magasház: a Miltonnak nem sürgős

2010. június 02. szerda 18:22

Magasház: a Miltonnak nem sürgős
Továbbra sem lehet tudni a spanyol Milton 2006 Sociedad Limitada (közismertebb nevén Grupo Milton) vállalatbirodalom egyik projektcége, a La Torre 2008 Ingatlanfejlesztő Kft. által 2008. júniusa óta tulajdonolt pécsi Magasház sorsáról. A város stratégiai ingatlancsomagjának tagja a szocialista városvezetés idején 410 000 000 forint plusz áfa áron került a leányvállalat birtokába. A befektető elképzelései szerint modern irodaház és cégközpont létesülne a huszonötemeletes épület helyén - már ha létesül egyáltalán.

Mint arról korábban már beszámoltunk (lásd kapcsolódó írásaink között jobbra - a szerk.), a spanyol multicéggel kötött szerződés szerint a beruházónak gyakorlatilag semmiféle kötelezettsége nincs arra vonatkozóan, hogy mikor kell elkezdenie a tervekben szereplő irodaház kivitelezési munkálatait.

Girán János, a polgármesteri kabinetiroda vezetője lapunknak kifejtette: hol intenzív, hol kevésbé intenzív, de kapcsolatban állnak az ingatlanfejlesztővel, hiszen „a város érdeke, hogy értesüljön arról, mit és mikor akar megvalósítani a beruházó". Maguk a tárgyalások nem rendszeresek, „amikor valamelyik fél szükségesnek érzi, akkor összeülünk".

Kérdéseinkre, miszerint hol tartanak a tárgyalások és változtak-e a tulajdonos szándékai, nem kaptunk konkrét válaszokat, mondván, „kérdés, hogy a spanyoloknak mikor nyílik alkalmuk a beruházás elindítására. Ez elsősorban nyilván pénzügyi-gazdasági helyzetüktől függ".

Korábban felvetődött az a gondolat is - költségracionalizálás és az átláthatóbb működés érdekében -, hogy az önkormányzat hivatalai is az új irodaegyüttesben találjanak otthonra, különös tekintettel a Kossuth téren lévő okmányirodára, hiszen ezáltal hatékonyabb és egyszerűbb ügyintézés valósulhatna meg. (Nem beszélve a műemléki jellegű épület esetlegesen más funkcióval történő hasznosításáról.)

Mindenesetre az önkormányzatnak nincs beleszólása a Magasház további sorsába, hiszen már nem az övé az ingatlan, ám azt mindenképpen szeretnék, hogy azok a tervek valósuljanak meg, melyeket a beruházó a pályázatában ismertetett.

Megkerestük Mervó Józsefet, a cég vezérigazgatját is, aki azonban csak a jövő hétre ígért tájékoztatást az üggyel kapcsolatban.

H. L. B. - Illusztráció: Kováts Judit