Grupo Milton: van-e esély?

2010. április 05. hétfő 20:16

Grupo Milton: van-e esély?
Megközelítőleg két éve írta alá az akkori szocialista városvezetés és Kovács Bence János, a Grupo Milton elnöke azt a szerződést, amelynek révén a város eladta stratégiai ingatlancsomagját a Spanyolországban bejegyzett befektető vállalatnak, 5,2 milliárd forint nettó áron. A cég vállalta, hogy "törekedni fog a kontraktusban megfogalmazott összes beruházás záros határidőn belüli megkezdésére" - ellenben már 2010 áprilisát írunk, s egyelőre nincs semmi jele annak, hogy megindulnának a munkálatok. Persze ez az utóbbi idők történéseinek tükrében már egyáltalán nem meglepő.

A valenciai székhelyű vállalkozás legutóbb a sávolyi motorpálya-építés (illetve nem-építés) kapcsán került a lapok címoldalára, de több olyan problémás projektben is szerepet vállalt - lásd: egy ún. golffalu létrehozása Pátyon, a taszári reptér hasznosítása vagy az adonyi magtárak ügye, amelyben hűtlen kezelés gyanújával nyomoznak - amelyek nem vetnek túl jó fényt a cégbirodalomra.

Mindenesetre az értékesített pécsi ingatlancsomag részein még nem kezdődtek nagyobb volumenű munkálatok: továbbra is üresen áll (immár huszonegyedik éve) a Magasház, pár biztonsági ember őrzi a Munkácsy utcai volt rendelőintézet épületét, ahová szállodakomplexumot álmodtak, az egykori A/1 laktanya területén sem látható, hogy kereskedelmi és szolgáltatói övezetként funkcionálhatna a közeljövőben - hogy csak a nagyobb, belengetett fejlesztéseket említsük.

A város számára ugyanakkor fontos lenne, hogy minél hamarabb megkezdődjenek a tervezett építkezések, hiszen nemcsak az EKF-re érkező turisták, de az egyre elégedetlenebb pécsiek miatt is szükséges volna látni a biztató jeleket.

Lovász Istvántól, az önkormányzat városfejlesztési főosztályvezetőjétől megtudtuk, hogy ugyan szerepel egyfajta kötelezettségvállalás a szerződésben a spanyolok részéről, "de az csupán általános jellegű". Mint szavaiból kiderült, a kontraktus szerint a Grupo Milton "a jogerős építési engedély kézhezvételétől számított öt éven belül törekedni fog" a megígért beruházások megvalósítására - mindez azt jelenti, hogy a cég még "ráér" belekezdeni a munkálatokba. Bár, tegyük hozzá, jogilag akár az is belefér, hogy 5 év alatt sem történik semmi.

A Grupo Milton vállalása ugyanis mindössze szándéknyilatkozatnak tekinthető, azaz a városnak nincs olyan lehetősége, hogy akár kártérítési igénnyel léphetne fel a határidőig el nem kezdett beruházásokkal kapcsolatban - tette hozzá a szakember.


Képünkön: az immár huszonegyedik éve kihasználatlanul meredező Magasház látható.HLB - Fotó: Maletics László