Libák, lúdlábak az asztalon
2008. november 16. vasárnap 08:54

Mindezt mindenki megtudhatja, ha elkészíti azokat az ételeket, amelyeket Fertői Miklós, a Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet tagja állított össze, illetve készített el, némi segítséggel, mert ennyi munkával egyedül nem bírt volna.
Vendégváró falatok:
A kisütött libahájból visszamaradt „pörcöt" krumplinyomóval jól kinyomjuk, a lesózott lilahagymára citromlevet csöpögtetünk, aztán már fogyaszthatjuk is.
Gyömbéres sütőtökkrém leves:
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sütőtök, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj (vagy margarin), 5 dl húsleves (kockából is lehet), 2 dl fehérbor, 5 dl 20%-os főzőtejszín, 1 gyömbérgumó, só, fehérbors
Elkészítése: a megtisztított sütőtököt kockára vágjuk, a vajon megdinsztelt hagymára összenyomott fokhagymára öntjük és kevés vízzel pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáreszeljük a gyömbér felét, fokozatosan hozzáöntjük a húslevest, és addig főzzük, amíg a tök teljesen elpürésedik (ha kevés az idő lehet turmixolni is). Ezután hozzáöntjük a fehérbort, tejszínt, a gyömbér másik felét, s ha kell, még fűszerezzük, majd átforraljuk.
Libamájas túrógombóc (körülbelül 20 db):
Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, ¼ kg libamáj (ha spórolunk, akkor csibemáj), 25 dkg gríz, 8 csapott evőkanál liszt, só, bors, majoránna, 3 tojás
Elkészítése: a túrótömböt almareszelőn áttörjük, hozzáadjuk az előzőleg megfőzött és ledarált májat, a fűszereket (ha lehet apróra vágott friss majoránnát) és a többi alkotóanyaggal összegyúrjuk. Legalább egy órát pihentetjük, majd vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, és sós vízben kifőzzük. Tálaláskor adjuk a leveshez.
Ludaskása:
Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg libaaprólék (legyen benne színhús is, mell, vagy comb) 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 30 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 20 dkg zöldborsó, 25 dkg rizottó rizs, 5 dkg vaj, 5 dkg libazsír, 5-5 dkg trappista, illetve füstölt sajt, só, bors, petrezselyem
Elkészítése: a húst a hagymával, fokhagymával, borssal sós vízben megfőzzük. Mielőtt teljesen puha lenne, hozzáadjuk a zöldségeket is. Leszűrjük, a húsokat apró kockára vágjuk. A rizst a libazsíron átpörgetjük, majd a húslével fokozatosan puhára főzzük. Ezután belekeverjük a vajat, a sajtokat, végül a libaaprólékot és a zöldségeket. Ha szükséges sózzuk, borsozzuk, majd meghintjük vágott petrezselyemmel, tűzálló tálra terítjük, s a meleg sütőbe tesszük a tálalásig.
Borban párolt sült libacomb:
Személyenként 1 libacombbal számolunk. A bőrös combokat az esetlegesen bennmaradt tokoktól megtisztítjuk és a bőröket bekockázzuk, majd sóval, borssal fűszerezzük. Bőrös oldallal lefelé tepsibe rakjuk és addig sütjük, amíg a zsír ki nem olvad belőle.
Ezután megfordítjuk a combokat, majd felöntjük kevés boros vízzel, letakarjuk fedővel, vagy fóliával és gyakori öntözgetés mellett puhára pároljuk (szükség szerint a boros vizet pótolni kell). Ezután a bőrös oldalukkal felfelé sütőben lepirítjuk.
Almás- pezsgős párolt káposzta:
Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröskáposzta legyalulva, 2 db savanykás alma lereszelve (lehet laskára vágva is), cukor, só, bors, őrölt és egész kömény, 2 dl édes pezsgő, zsiradék (olaj, zsír, vaj - ízlés szerint), friss citromlé.
Elkészítése: a zsiradékon a cukrot karamellizáljuk, kevés vízzel hígítjuk, hozzáadjuk a fűszereket, majd a káposztát és fedő alatt megpároljuk. Mikor már majdnem „megpuhult" hozzáadjuk az almát, kevés citromlével savanyítjuk, ízlés szerint tovább fűszerezzük és felöntjük a pezsgővel.
Cukkínis burgonya gratin:
Hozzávalók 4 személyre: 4 fej hagyma, 6 gerezd fokhagyma, 5 dkg margarin, 20 dkg cukkíni, 60 dkg burgonya, 2 dl főzőtejszín, 2 tojás, 10 dkg reszelt sajt, néhány szál friss majoránna.
Elkészítése: a hagymát felkarikázzuk, a fokhagymát összenyomjuk és a fele margarinon megfonnyasztjuk. A cukkínit és a krumplit vékony karikákra gyaluljuk. Egy tepsit kikennünk margarinnal, váltakozva egymásra fektetjük a krumplit és a cukkíni felét, a tetejére szétterítjük a hagyma- fokhagyma keverékét, megsózzuk, friss majoránnával, fehérborssal meghintjük és megszórjuk a reszelt sajt felével.
Majd mindezt megismétljük a maradék anyagok másik felével is. Ezután a tejszínben elkeverjük a tojásokat, megöntözzük vele a rakottast, a tetejére reszeljük a maradék margarint, majd előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a krumpli puha lesz.
Egzotikus lencsesaláta:
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg lencse (ételízesítős vízben megfőzve), 2 dl olívaolaj, 80 dkg papaya (vagy narancs, de papaya az igazi!), 3 csomag zöldhagyma, 4 dl tejföl, 1 dl 100%-os narancslé, 2-3 citrom leve, 1-1 teáskanál édeskömény, koriander, kurkuma és bors.
Elkészítése: a papayát felkocázzuk, a zöldhagymát karikára vágjuk, az összetevőket összekeverjük, ízlés szerint fűszerezzük, a citrom levével savanyítjuk és tálalásig hidegbe tesszük.
Fűszeres aszalt szilva szósz:
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg magnélküli aszalt szilva, 5 evőkanál szilvalekvár, 2 dl vörösbor, 1 fej fokhagyma, 1 dl főzőtejszín, 1 citrom leve, 1 narancs héja lereszelve, 5 dkg vaj, só bors, őrölt szegfűbors és szegfűszeg, gyömbér.
Elkészítése: a vajon a szétnyomott fokhagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az aszalt szilvát, kevés vízzel pároljuk, majd összekeverjük a lekvárral. Ezután turmixoljuk, fűszerezzük, hozzáöntjük a bort és a tejszínt, ezután átmelegítjük.
Lúdláb torta
Hozzávalók a tésztához: 3 tojás, 15 dkg porcukor, 7 dkg liszt, 3 dkg kakaó, 7 dkg vaj vagy margarin.
A krém: 2 tojás sárgája, 18 dkg porcukor, 2 kávéskanál kakaó, 2 dl feketekávé, 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg darált dió, 25 dkg vaj vagy margarin, 25-30 dkg meggy rumban áztatva.
Máz: 3 evőkanál kakaó, 3 evőkanál kristálycukor, kevés tej (körülbelül 0,3-0,5 dl), 3 dkg vaj
Elkészítése: a 3 tojás fehérjéből kemény habot verünk, hozzáadjuk - 2-3 részletben és váltakozva - a tojások sárgáját és a cukrot. Ezután a felolvasztott langyos margarint öntjük hozzá, majd a liszttel összekevert kakaót finoman belekeverjük, hogy a tojáshab ne törjön össze. Kizsírozott, kilisztezett aljú, kerek (levehető peremű) tortaformába töltjük és a forró sütőben (200 fokon) körülbelül 15-20 perc alatt megsütjük. A tésztát a formában hagyjuk kihűlni.
Áztassuk be a meggyet annyi rum és víz 2/3-1/3 keverékébe, hogy az majdnem ellepje a meggyet, és időnként kevergessük meg.
Közben elkészítjük a csokoládékrémet. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, kakaóval, kifőzött kávéval, majd lassú tűzön folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Amikor kezd sűrűsödni, hozzátesszük a csokoládét. Ezzel együtt is még főzzük és keverjük néhány percig.
A tűzről levéve belekeverjük a krémbe a darált diót és hagyjuk kihűlni. Ha ez megtörtént, hozzákeverjük a krémhez a vajat, majd óvatosan belekeverjük, a lecsöpögtetett meggyet és a tortaformában lévő tészta tetejére kenjük az egész krémet.
Hűtőbe tesszük, hogy a krém alaposan megszilárdulhasson. Ez több óráig tart, de az sem baj, ha egy egész éjszakát hagyunk erre.
A máz elkészítéséhez a kakaót, a cukrot és a tejet összefűzzük. Sűrű legyen, de folyós állagú. A végén hozzáadjuk a vajat, hogy a máz szép fényes legyen. Hagyjuk egy rövid ideig hűlni, mert ha forró, azonnal megolvad alatta a csokoládékrém.
A hűtőből kivett tortáról levesszük a tortaforma peremét, és a tortalap alját, majd tortatálra helyezzük. A kicsit meghűlt mázat ráöntjük a tortára. Újra a hűtőbe tesszük a tortát, majd a máz megszilárdulása után a kihűlt mázat kedvünk szerint tejszínhabbal, meggyel díszíthetjük.
Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- A Mecsekről száguldott Pécs...
- Szerdán még kitart a kánikula, aztán...
- Érdemes szerdán korán kelni, csodát...
- Állatorvosi ügyelet az ünnepen...
- Szobrot kap a pécsi bányaló
- Felföldi László mutat szentmisét...
- Pécsett munkaversennyel, Mohácson...
- A pécsi püspöki palota, a kincstár is...
- Jön a pécsi buszos sztrájk: ezek a...
- Dráma születhet a mohácsi csatáról

