Letette hivatali esküjét Csorbai Ferenc - Posztumusz díszpolgári címmel tüntették ki Szekó Józsefet

2019. október 25. péntek 11:38

Letette hivatali esküjét Csorbai Ferenc - Posztumusz díszpolgári címmel tüntették ki Szekó Józsefet

Pénteken tartotta alakuló ülését a mohácsi képviselőtestület, amelyen Csorbai Ferenc, letette hivatali esküjét. Mohács új, szocialista polgármestere javaslatára egyhangúlag úgy döntött a testület, posztumusz díszpolgári címmel tüntetik ki Szekó Józsefet. Az elismerést viszont várhatóan már nem ő adja át a tragikus körülmények között elhunyt polgármester özvegyének, ugyanis a Fidesz-KDNP-frakció javaslatára erre nem most, hanem 2020. augusztus 20-án kerül sor. Addigra viszont a Fidesz-KDNP tervei szerint élnek a jogszabály adta lehetőséggel, s feloszlatják a testületet.


 

 

Tapintható volt a feszültsége a városháza dísztermében pénteken tartott alakuló ülésen.

Hiába szólította fel Csorbai Ferencet , az MSZP polgármesterjelöltjét a DK, a Jobbik, a Momentum és a Fidesz is visszalépésre Szekó József tragikus halálát követően, ezt nem tette meg, s annak dacára is posztja elfoglalása mellett döntött, hogy a helyhatósági választáson mindössze 1867 szavazatot kapott, több mint 4000-en érvénytelenül szavaztak a megjelent csaknem 6000 választópolgárból.

A polgármesteren kívül a mohácsi testületben tizenegy képviselő van: az önkormányzati választáson nyolc egyéni képviselői mandátumot szerzett a Fidesz-KDNP, míg kompenzációs listán az MSZP-nek kettő, a DK-Jobbik-Momentum szövetségnek pedig egy hely jutott.

Ebben a légkörben tette le hivatali esküjét Csorbai, majd utána a képviselők is.

Szűzbeszédében Csorbai Ferenc azt mondta, a városnak erősek a pozíciói, a pénzügyi helyzete stabil, van reális jövőképe. Közölte, mindenkinek el kell döntenie, hogy miben érdekelt, „a biztos, nyugodt, perspektivikus önkormányzatiság működtetésében vagy a feszültségek szításában", utóbbi hosszú időre lelassíthatja vagy le is béníthatja a prosperitást.

- Pontot kell tenni egy méltatlan vita végére és Mohácsért, a mohácsiakért meg kell kezdeni a munkát. Hozzátette, a város az elmúlt időben sokat fejlődött, de a következő időszakban további fejlesztésekre van szükség, abba pedig a helyieket minél inkább be kell vonni.

Csorbai Ferenc közölte: javaslatot fog tenni egy új bizottság felállítására, hogy a város vonzerejét az idegenforgalmi szolgáltatásokkal ötvözve versenyképes területként tudják megjeleníteni.

A képviselő-testület egyhangúlag megszavazta Csorbai Ferenc javaslatát, hogy Szekó József Mohács díszpolgárává váljon, a posztumusz kitüntetést azonban a Fidesz-KDNP képviselőinek javaslatára - a polgármester eredeti terveivel ellentétben - nem a mostani ülésen adták át, arra az 2020. augusztus 20-án ünnepélyes ceremónián kerül majd sor.

Akkor azonban várhatóan már nem Csorbai adja át az elismerést, mivel Pávkovics Gábor, a Fidesz-KDNP képviselője, a Fidesz városi elnöke úgy nyilatkozott, a jogszabály alapján hat hónap múlva fel szeretnék oszlatni a testületet új helyhatósági választások kiírása érdekében.

- Tartozunk a városnak azzal, hogy tisztességes, becsületes versenyben dőljön el az új polgármester személye - jelentette ki.

Hozzátette, a következő fél évben arra törekednek, hogy a város működőképességét biztosítsák a megkezdett beruházások folytatása, a jövő évi költségvetés és az adókkal kapcsolatos jogszabályok meghozatala érdekében.

A polgármester az ülést követően újságíróknak azt mondta, a városvezetés folyamatosságának biztosítása érdekében tette le esküjét, s szeretné, ha a képviselő-testület minden tagja együttműködne vele a következő fél évben.

Arra a kérdésre nem adott konkrét választ, mikor adná be lemondását, sőt, faképnél hagyta az újságírókat.


EQM - Fotó: Dittrich Éva