Lélektér estek: így hatnak a kortársak a serdülőkre

2019. október 09. szerda 07:30

Lélektér estek: így hatnak a kortársak a serdülőkre

Ki nevel? Az iskola, a szülő, a média, vagy a kortársak? Kin múlik, hogy az iskolás évek bulival vagy bullyinggal (megfélemlítéssel) telnek? Melyik szerepben látná szívesen gyermekét? Az áldozatéban, a bántalmazóéban vagy a nézőében? Vagy egyikben sem?


A fenti kérdésekkel foglalkozik majd Dr. Bognár Adrienn előadása október 9-én, szerdán, a Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány szervezésében. Az előadó szociológus, a PTE Szociológia Tanszékén dolgozik adjunktusként, oktatási és kutatási területei közé tartozik többek között az ifjúságszociológia.

A pécsi Civil Közösségek Házában minden hónap második szerdáján este hat órától rendezik a Lélektér estek rendezvénysorozat a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával. Az alapítvány olyan témákkal foglalkozik, amelyek az iskolás korosztály lelki egészségvédelme szempontjából fontosak. Várják szülők, pedagógusok, gyerekekkel foglalkozó egészségügyi és szociális szakemberek, pszichológusok és minden érdeklődő jelentkezését. Az előadások közérthetők, mégis hitelesek, így mankót jelentenek a mindennapokban a serdülőkkel foglalkozók számára. A részvétel ingyenes, és minden alkalomra külön kell regisztrálni a http://ifjusagi-lelkisegely.hu/lelekter_estek.php oldalon. A helyszínen adományládát helyeznek ki, melybe köszönettel várják a támogatásokat a rendezvénysorozat folytatásához.

Az előadások után a résztvevők az Ifjúsági Lelki Elsősegély szóróanyagaival távozhatnak, hiszen az estek egyik célkitűzése az is, hogy minél többen tudjanak a segítségkérés ezen formájáról. Az Ifjúsági Lelki Elsősegély minden hétköznap 17-21 óra között hívható. Bárki telefonálhat, aki úgy érzi, krízishelyzetben van, beszélne a problémájáról valakinek. Nem kell bemutatkozni, és ami a beszélgetés során elhangzik, az titokban marad.
Szeptemberben Flach Richárd pszichológus az önsértésről és az öngyilkosság megelőzéséről tartott előadást csaknem teltházzal, novemberben pedig Zala Márton szexuálszakpszichológus beszél majd a pedofília témájáról.

Forrás: Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány