Kutyaviadal Mohácson: letöltendő börtönbüntetésre ítélték a szervezőket

2019. november 06. szerda 15:35

Kutyaviadal Mohácson: letöltendő börtönbüntetésre ítélték a szervezőket

A Mohácsi Járásbíróság kedden kihirdetett ítéletével három vádlottat társtettesként elkövetett tiltott állatviadal szervezésének bűntette és társtettesként elkövetett állatkínzás bűntette miatt mondta ki bűnösnek, ezért az elsőrendű és a harmadrendű vádlottakat 1 év 8 hónap, a másodrendű vádlottat 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, mellékbüntetésül mindhárom vádlottat 2 évre tiltotta el a közügyek gyakorlásától és kötelezte őket az eljárás során felmerült 1.393.279 forint bűnügyi költség megfizetésére.

 

Az első- és másodrendű vádlottak kutyáikat egymásnak uszították, az állatokat folyamatosan arra biztatták, hogy egymással verekedjenek, harcoljanak. A harmadrendű vádlott a viadal tartása során az első- és másodrendű vádlottak kérésének megfelelően a bírói feladatokat látta el úgy, hogy az állatokat mindvégig mellettük tartózkodva megfigyelte, és megítélte, hogy közülük melyik állat került ki győztesen.

A kutyák gazdáik uszítására folyamatosan verekedtek, egymást testszerte harapdálták, több vérzéssel járó sérülést okoztak egymásnak, ennek következtében a helyiség nagyobb kiterjedésben a kutyák vérével szennyezett lett. A vádlottakat a nyomozó hatóság érte tetten 7 óra 25 perc körüli időben.

Az első- és másodrendű vádlottak a kutyákat indokolatlanul bántalmazták, verekedésre uszították, a harmadrendű vádlott pedig akkor sem vetett véget a kutyák közötti verekedésnek, amikor azok 26 percet követően egymást véresre marcangolták. A kutyákon létrejött sebek elsődlegesen fájdalommal, majd a gyulladások miatt különös szenvedéssel jártak.

Az ítélet ellen az elsőrendű vádlott és védője, valamint a másodrendű vádlott és védője az elkövetett bűncselekmény eltérő jogi minősítése és a büntetés enyhítése, a harmadrendű vádlott és védője a elsődlegesen a vádlott felmentése, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében jelentettek be fellebbezést.

Az ügyész a tárgyaláson a fellebbezés bejelentésére három nap határidőt tartott fenn, 2019. november 6-án írásban fellebbezést jelentett be, a kiszabott büntetések súlyosítása érdekében.

A bíróság ítélete nem jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék