Kővári János bírósághoz fordult, mert szerinte a balliberális pártok megvezetik a pécsieket

2019. szeptember 06. péntek 16:32

Kővári János bírósághoz fordult, mert szerinte a balliberális pártok megvezetik a pécsieket

Sajtótájékoztatót tartott pénteken Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke a Pécsi Ítélőtábla előtt, miután benyújtotta a keresetüket, amelyben bizonyítékokkal támasztották alá, hogy a baloldali pártok megtévesztik a választókat. 

 

Kővári elmondta, Péterffy Attila és négy társa jelöltté nyilvánítása ügyében fellebbezést nyújtottak be a bíróságon, mert ahogy ez több nyilatkozatukból is kiderül, valójában nem egy civil szervezetet képviselnek, hanem pártokat, de ezt elrejtik a választók előtt.

Erről néhány hónapja kerültek nyilvánosságra hanganyagok, és így nyilatkozott Mellár Tamás is még májusban.

Azóta azonban nem szerepel sem a bemutatkozó anyagaikon, sem a jelölő szervezetek között azon pártok neve - az MSZP, a DK, a Momentum és a Jobbik -, amelyeket valójában képviselik. Péterffy pedig magát független képviselőként mutatja be mindenütt, miközben a baloldali pártok által fedőszervezetnek gründolt Mindenki Pécsért Egyesület jelölte.


- Mindezek után miután civil jelöltként indulnak, mint megtudtuk szintén többek között Mellár nyilatkozatából, a közgyűlésbe bejutva, újra pártok képviselőjeként kívánnak politizálni. Ez a cselekedetük a választási eljárásról szóló törvény alapelveit sérti, így törvényellenes - tette hozzá Kővári János. - A törvény ugyanis kimondja, hogy a jelölések során tilos a választók szándékos megtévesztése, mert ez ellentétes a jóhiszemű joggyakorlással és veszélyezteti a választások tisztaságát. Erről már korábbi Kúria-szintű döntések is születtek, azaz a pártoknak és más jelölő szervezeteknek egyértelművé kell tenni, hogy ki kinek a jelöltje, és bejutva egy testületbe köteles is annak megfelelő szervezetben képviselni a választóit, akire szavaztak. Ez a trükk pedig részben eltakarja a választók elől a valóságos párthovatartozásokat, másrészt pedig bejutva a közgyűlésbe, nem a pártjaik szavazóinak akarata szerint kívánják gyakorolni képviselői jogaikat.

- Ez színtiszta átverés, amire már számos példa volt a baloldali pártok történelmi szerepét tekintve, de ettől ez még elfogadhatatlan, így elmegyünk a végsőkig, hogy megőrizzük a választások tisztaságát - mondta végül Kővári János.