Kiváló minőségű a szőlőtermés a villányi borvidéken
2011. szeptember 12. hétfő 12:43
Az átlagosnál kevesebb, de jó minőségű a szőlőtermés a villányi borvidéken, ahol a meleg, napos időjárás a későn érő fajtáknak és a szüretelőknek egyaránt kedvez.
"A mennyiség az átlagosnál kicsit kevesebb, de a minőséggel idén sincs gond. A must cukorfoka magas, és a szokottnál melegebb augusztusi és szeptemberi idő ellenére a savak is jók" - mondta Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára hétfőn az MTI érdeklődésére.
Utalt arra, hogy Villányban a korai fajták szedésével a szokásosnál egy héttel előbb, augusztus közepén kezdődött a szüret. A borvidékre legjellemzőbb portugieser szüreteléséhez augusztus 25-én láttak hozzá, s mára nagyjából be is fejezték a rozébornak szánt kékszőlőkkel együtt. Jelenleg a kékfrankos van soron, amit szeptember végén, október elején a bordói fajták szedése követ.
"A 2650 hektár területű borvidéken mintegy másfélezren foglalkoznak szőlőtermesztéssel, pincéikből 80 százalékban vörös-, 20 százalékban fehérborok kerülnek a fogyasztók asztalára, s úgy tűnik, az idei termésből is jó és kiváló minőségű nedűk készülhetnek" - jegyezte meg Nagy Gergely.
A hegyközségi titkár kitért rá: jégverések idén a Villányi borvidék területének 20 százalékát érték, de mivel az ültetvények a természeti csapást a terméscsökkentést célzó úgynevezett zöldszüret előtt szenvedték el, az elsődlegesen 15-20 százalékra becsült károkat 5 százalékra lehetett csökkenteni.
"A mostani napos, meleg, száraz idő a későn érő fajtáknak és a szüretelőknek egyaránt kedvez. Ha viszont a következő hetekben esősre, párásra fordulna az idő, még szükség lehet a szőlőrothadás elleni védekezésre" - fogalmazott.
Nagy Gergely a fogyasztók igényeivel kapcsolatban elmondta, hogy egyre többen kedvelik az elsődleges fajtajelleget hordozó gyümölcsös, könnyed borokat, ugyanakkor erős a piaca a testesebb, tölgyfahordóban érlelt vörösboroknak is.
"Nő az érdeklődés a fehérborok, különösen a reduktív eljárással, azaz nem hordókban, hanem acéltartályokban készülő fajták iránt is, amely alacsonyabb árfekvésükkel is magyarázható. Nem érezhető azonban, hogy a fehérborok növekvő népszerűsége a vörösborok rovására történne" - közölte a hegyközségi tanács titkára.
(mti)
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Egyetlen baranyai városra...
- Zavarta, hogy sír, eltörte csecsemője...
- Súlyosan megsebesítette anyját és...
- Melegszik az idő, akár harminc fok is...
- Villámcsapás borított lángba egy...
- Volt egyszer egy Aranykacsa: hét...
- Elkezdődött az egyhetes rendőrségi...
- Feladta magát Nyerges Zoltán, a...
- Csaknem hetven fiatal zarándokolt...
- Szexuális erőszakkal gyanúsított...