Kismamákkal telt meg a kormányhivatal: hatalmas az érdeklődés a babaváró támogatás iránt

2019. július 15. hétfő 12:09

Kismamákkal telt meg a kormányhivatal: hatalmas az érdeklődés a babaváró támogatás iránt

Már csaknem 800 darab hatósági bizonyítványt állított ki a Baranya Megyei Kormányhivatal azon ügyfelek részére, akik a Családvédelmi Akcióterv lehetőségeit szeretnék igénybe venni. Legnépszerűbb a babaváró támogatás, de jelentős az érdeklődés a program más elemei iránt is. A tapasztalatok szerint az ügyintézés gördülékenyen halad.


Július elsejétől a korábbiaknál is nagyobb segítséget kapnak a családok az államtól. Ekkor indult ugyanis az autóvásárlási és a babaváró támogatás, lehetőség nyílik a jelzáloghitel csökkentésére, illetve szintén elrajtolt a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK).

Dióhéjban: a három- vagy többgyermekes nagycsaládok legalább hétszemélyes autó vásárlásához 2,5 millió forintot kaphatnak; a babaváró támogatás keretében legfeljebb 10 millió forint kamatmentes kölcsön igényelhető; a falusi CSOK révén ingatlan vásárlásához, illetve felújításához járhat pénzbeli segítség; július 1-től pedig már a második gyermeküket váró családok is kérhetik az egymillió forintos jelzáloghitel-elengedést.

A lehetőségek iránt érthetően óriási az érdeklődés. A Baranya Megyei Kormányhivatal lapunk megkeresésére közölte, hogy a legtöbb, nagyjából ezerkétszáz kérelem és tájékoztatás kérés a babaváró támogatással, illetve a nagycsaládosok autóvásárlását segítő lehetőség kapcsán érkezett hozzájuk.

Felfoghatatlanul sok pénz megy családtámogatásra

Az Orbán-kormány nagy hangsúlyt fektet a családok segítésére, a gyermekvállalás ösztönzésére. A jövő évi költségvetésben több mint 2200 milliárd forintot irányoztak elő a célra - összehasonlításképpen: ez csaknem 160 Fradi-stadion ára. A július 1-től elérhető támogatások mellett többek közt a gyermekek után járó adókedvezményt, vagy -mentességet, a nagyszülők számára is igénybe vehető gyermekgondozási díj (GYED) rendszerét, illetve a jelentős mértékű bölcsődefejlesztést finanszírozzák a keretből. Bővebb tájékoztatást a csalad.hu oldalon, illetve a 1818-as telefonszámon kaphatnak az érdeklődők.

A babaváró támogatás egyik feltétele, hogy az igénylő házaspár legalább egyik tagja rendelkezzen minimum három év biztosítási jogviszonnyal, amelybe egyébként az egyetemi tanulmányok, valamint a külföldi munkavégzés ideje is beleszámít. A kérelmek befogadását követően az igénylők részére a dokumentumokat postai úton nyolc napon belül kézbesítik, illetve személyes átvételre is lehetőség van.

A kérelmek előterjesztésére a Pécs, Nagy Lajos király útja 3. címen található Baranya Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Osztályán, illetve a tizenhárom baranyai kormányablak valamennyi ügyfélszolgálatán lehetőség van. Mint megtudtuk, eddig csaknem 800 darab hatósági bizonyítványt állítottak ki a Családvédelmi Akciótervben szereplő támogatásokkal kapcsolatban.

A tapasztalatok szerint - a hatalmas érdeklődés ellenére - az ügyintézés fennakadások nélkül, viszonylag gyorsan zajlik a megyében.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva