Kis pécsi abszurd: a Nagy Jenő utca egyik részén épült új járda, a másikon meg nem

2024. március 28. csütörtök 10:20

Kis pécsi abszurd: a Nagy Jenő utca egyik részén épült új járda, a másikon meg nem

Születni, lakni tudni kell! Pécsett, a Nagy Jenő utca 18-as számú lépcsőház lakói ezt elmondhatják magukról. A pár méterrel odébb lévő, ugyanabban a háztömbben épült lakások polgárai mindezzel nem dicsekedhetnek. Az utcában lévő komoly átalakítások, felújítások nyertesei új járdát, korlátot kaptak. A másik blokkban élők minderre csak vágyakozhatnak, nekik nem jutott a szépből, a jóból.

 

 

A taxiállomással szemben, egy térátalakító beruházás kapcsán új támfalszerűséget hoztak létre szorgos munkáskezek. Némi csúszással, de azért a dolgok döntő többsége megvalósult. Egy korlátot is odatettek, nehogy valaki véletlenül leszédüljön félméternyit.

A kövezetet lerakták, bár talán nem tökéletesen. Hiszen szemmel láthatóan, cipőtalppal érezhetően a szintezés nem sikeredett tökéletesre. Bár legalább van min sétálni.

De a Platán söröző utáni résznél, mintha a senki földjére tévednének a gyalogosok. A beruházás befejeződött, a régi, töredezett bitumen viszont bántóan hat a szemre. Akár egy másik ország, vármegye, vagy kerület kezdődne. Olyan, mintha hideg aszfaltdarab került volna a gépezetbe, megakasztva a keverőgép működését.

A fogorvosi eszközöket forgalmazó boltban évtizednél régebben dolgozó hölgy elárulta, bízott a folytatásban, de hozzájuk nem ért el a korszerűsítés. Semmilyen értesítést sem kapott senkitől, igaz, egy idő után magától is rájött, kimaradtak a „jutalomosztásból".

A kocsma hangja

A Platán nevű „érzelmi kombinát" törzstagjai egyenes adásban, a portálablakokon keresztül követhették nyomon az eseményeket. Egyikük, a minden lében kanál Gyuri - saját bevallása alapján - beszélt az építésvezetővel. Szerinte a helyi lakásszövetkezettel kellett volna megegyezni, de az nem vezetett eredményre. Az azonban furcsa, hogy egyszer a most elmaradt területen annyira leromlik majd a burkolat, hogy annak javítását nem lehet elodázni. Akkor egy újabb felvonulással, tervezéssel, kivitelezéssel minden sokkal drágább lesz, mint manapság. De rövidebb távon a zsugoriság hozott egy végeredményt, ami az abszurd állapotot megteremtette.

A Várkonyi Nándor Könyvtár előtt természetesen letették a köveket, igaz, egy közintézményről van szó, városi fenntartással. Kevéssel tovább azonban egy szolgáltatóház várja a betérőket, ami magántulajdonú. Ott sem szakadt meg a sor. A boltíves bejárat alatt egy ajtó nyílik, a zömmel orvosi rendelőket rejtő épületbe ott lehet belépni. Azon betoppanva, a folyosón végighaladva, a végén egy szépségszalon is működik.

A bérlője elárulta, semmilyen értesítést sem kaptak a folyamatról. Csak annyit tett még hozzá a hölgy, hogy a munkálatok alatt a vendégeik nem tudták őket könnyedén megközelíteni, de semmilyen kárpótlásban sem reménykedhetnek. A zöldterület zsugorodását, a parkolóhelyek számának csökkenését azonban nehezményezte.

Miképpen azt is, hogy az autós beállók területe nem kapott szilárd burkolatot, hanem zúzott követ terítettek le. Azt pedig a kipörgő kerekek szét fogják szórni, azt követően meg tócsákon, kerékmélyedéseken át kelhetnek majd át a szomszédos járdáig.

A Petőfi Sándor utca, illetve a Nagy Jenő utca sarkán, a földszinten üzemel egy zöldség-gyümölcs üzlet. Egy bérleményről van szó, ezt fontos hangsúlyozni! A szóbeszéd szerint a kis placcot 3 millió forintért renoválták volna. Mivel talán 25 négyzetméternyi az egész, elég vaskos összegnek tűnik, amennyit kérni szerettek volna érte. Mivel nem is tulajdonról elmélkedhetünk, természetesen szóba sem jöhetett az ügylet. Már azért sem, mert ládák, pultok vannak a földön, amiért területhasználati díjat kell fizetnie a kitelepülőnek.


Az esettel kapcsolatban elküldtük kérdéseinket Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának sajtófelelőseinek. Válasz azonban eddig a történtekre nem érkezett. Ha a feleletet megkapjuk, természetesen közöljük.

Pucz Péter - Fotó: Löffler Péter