Ki gyártja majd a műsorokat a Pécs TV-nek? Sorra utasítják el a helyi szakemberek az új cég ajánlatát

2021. január 08. péntek 15:04

Ki gyártja majd a műsorokat a Pécs TV-nek? Sorra utasítják el a helyi szakemberek az új cég ajánlatát

Várhatóan január végétől vagy február elejétől - az eddigi pécsi helyett - egy budapesti cég készíti a tartalmat a Pécs TV számára. Legalábbis ez a terv, ám lapunk információi szerint az átállás rendkívül nehezen megy. Úgy tudjuk, a feladattal megbízott társaság számos pécsi, baranyai televíziós szakembert keresett meg, akik sorra utasították el az állásajánlatokat.


Nagy változás előtt áll a Pécs TV. Az önkormányzati tulajdonú Pécsi Kommunikációs Központ Kft. égisze alatt működő médium számára a tartalmat, azaz a műsorokat egy új társaság készíti majd január végétől vagy február elejétől. A pontos dátum több tényezőtől is függ, ezért bizonytalan, hogy a gyakorlatban mikor veszik át a feladatot.

Csakhogy a folyamat döcögősen halad. Információink szerint a tartalomgyártással megbízott - budapesti székhelyű - cég gőzerővel keresi azokat a helyi televíziós szakembereket, akikkel elkészíthetik a műsorokat, ám ők sorra utasítják el az ajánlatokat. Úgy tudjuk, sokan azzal hárították el a megkeresést, hogy semmi pénzért nem dolgoznának a balliberális vezetésű önkormányzatnak.

Mi az a tartalomgyártó?

A televíziós szakmában megszokott, hogy a tartalmat egy külsős cégtől vásárolják meg, akik kész műsorokat állítanak elő, általában a saját stúdiójukban, a maguk díszletei között. Az adásfolyamot ugyanakkor a tv-társaságok állítják össze, a kapott anyagot már ők adják le a médiahatóság előírásai, az intézménnyel kötött megállapodás alapján.



A televíziós berkekből származó értesüléseink szerint „rendkívül nehéz munka lesz" megtalálniuk szükséges számban olyan szakembereket, akik gyakorlattal is rendelkeznek.

Az is bizonytalanságra ad okot, hogy a budapesti cég eddig elsősorban kereskedelmi tartalmakat gyártott, míg Pécsett közszolgálati műsorokat kell előállítaniuk. Ez azt jelenti, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) kötött megállapodás alapján a Pécs TV heti legalább öt óra időtartamú saját - közélettel, hírekkel, kultúrával és sporttal foglalkozó - tartalmat köteles sugározni.

A témával kapcsolatban természetesen megkerestük a pécsi önkormányzatot, cikkünk megjelenéséig azonban nem kaptunk választ kérdéseinkre.


Képünk illusztráció. 

P. P. - Fotó: pixabay.com