Kezdődik az aknamentesítés a magyar-horvát határon

2011. szeptember 05. hétfő 10:06

A „Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" 2. felhívásában a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a Horvát Aknamentesítési Központtal (CROMAC) partnerségben, a horvát fél vezető partnersége mellett 2010. szeptember 15-én sikeres pályázatot nyújtott be.

A Dráva-Duna közti aknaszennyezett területek rehabilitációja (De-mine HU-HR, száma: HUHR/1001/1.1.1/0006) című projekt célja Magyar Köztársasággal határos Eszék-Baranya Megye területén a jugoszláv polgárháború idején telepített és még meglévő, illetve a magyar oldalon Baranya Megye területére esetlegesen átnyúló aknamezők felszámolása.

A projekt teljes költségvetése 3,5 millió euró, amelyből a közel 3 millió euró közösségi finanszírozás 1,6 - 1,4 millió euró arányban oszlik meg a horvát és a magyar partner között a vezető kedvezményezett javára. A projekt céljának kiemelkedő jellegére tekintettel a Horvát Köztársaság Belügyminisztériuma, az Eszék - Baranya Megyei Önkormányzat, valamit a Baranya Megyei Önkormányzat társult partnerként támogatja annak megvalósítását.

A 24 hónapos projekt megvalósulása alatt a horvát fél az Eszék-Baranya Megyei Draž és Donji Miholjac települések térségében 1,5 ezer km2 nagyságú aknagyanús terület aknamentesítését, a magyar fél a Dráva-Duna közötti „D" jelű száraz határszakaszon mintegy 80 km hosszan közvetlenül az államhatár mentén az aknagyanús területek felderítését és kitűzését, valamint azt követően azok aknamentesítését tervezi.

Tekintettel arra, hogy a projekt sikeres megvalósítása Horvátország közelgő európai uniós, majd a schengeni térséghez történő csatlakozása és a jövőbeni belső határon az átjárhatóság biztosítása, a két ország közötti közös kultúra és hagyományok ápolásának elősegítése, valamint az EU környezetvédelmi normáinak, a Duna-Dráva Nemzeti Park és a NATURA 2000 besorolású területek megóvása mindkét állam szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bír.