Kétszáz éve nem látott orchideafajra bukkantak a Mecsekben

2019. június 13. csütörtök 10:08

Kétszáz éve nem látott orchideafajra bukkantak a Mecsekben

A Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai egy kevésbé ismert növényfaj állományfelmérését végezték májusban, amikor nem kis meglepetésükre egy több száz éve nem látott orchideára bukkantak. 

 

A nemzeti park a védett szennyes ínfű egyedeit vették számba.

A 15-50 cm-es gyapjas-szőrös hajtások első ránézésre nem hívják fel magukra a figyelmet. Kecses, dekoratív virágait hosszúkás levelei alatt rejtegeti, csak az alapos szemlélőnek mutatja meg szépségét. Többek között a Kelet-Mecsek déli előterében húzódó tölgyesek, felhagyott szőlők között megbújó száraz gyepfoltok biztosítanak megfelelő élőhelyet stabil állományainak. Fennmaradását az átgondolatlan terület-helyreállítások, a gyepterületek beszántása, illetve más célú hasznosítása veszélyeztetheti.
A szennyes ínfű mellett számos más, védett fajoknak is élőhelyet biztosító, rendkívül változatos területen a felmérés során egy olyan orchideafaj egyetlen példánya is előkerült, amelyet a szakirodalomi adatok alapján majd két évszázada nem figyeltek meg a Mecseken.

Ez a fokozottan védett növényfaj nem más, mint a pókbangó (képünkön), melynek előfordulását Horvát Adolf Olivér, neves pécsi botanikus, „A Mecsek-hegység és déli síkjának növényzete" című művében 190 évvel ezelőttre jelzi.

Ráadásul mindkét adat herbáriumok (préselt növénygyűjtemények) áttekintésből származik, így kijelenthető, hogy több évszázada most először sikerült ennek a különleges fajnak a meglétét élőben is bizonyítani a Mecsekből.


Forrás: DDNP - Fotó: Molnár Dániel