Keresztes Lóránt szerint eljött az irányváltás ideje az LMP-ben - Társelnök lenne

2018. május 06. vasárnap 16:29

Keresztes Lóránt szerint eljött az irányváltás ideje az LMP-ben - Társelnök lenne

Az LMP pécsi önkormányzati képviselője, egyben a nemrég zárult választásokon parlamenti mandátumot szerző Keresztes László Lóránt bejelentette, indul a párt társelnöki posztjáért a május végén tartandó tisztújító ülésen. A politikustól egyebek mellett azt kérdeztük, hogy miért döntött úgy, hogy szeretne elnök lenni, s mit tud tenni a továbbiakban a pécsiek érdekében.

Hadházy Ákos még a választás éjszakáján jelentette be, hogy lemond az LMP társelnöki posztjáról, így adódott a lehetőség Keresztes Lóránt előtt, hogy induljon a pozícióért a május végén tartandó tisztújító kongresszuson (amelyen egyébként új országos elnökséget is választanak). A pécsi politikus érdeklődésünkre elárulta, hogy már 2016-ban sokan kapacitálták a pártból, hogy Schiffer András lemondása után legyen elnök, ám akkor még nem vállalta a jelöltséget. Azonban most elérkezettnek látja az időt.

- A mostani helyzetben úgy gondolom, hogy tudásom, tapasztalatom segíthet a pártnak abban, hogy a legfontosabb hiányosságait leküzdje. A választási eredmény is megmutatta, hogy vidéken még nincs kiépítve az LMP hálózata, ebben szeretnék előrelépést. Másrészt politikai szempontból tekintve világosabb, egyértelműbb, ha tetszik, radikálisabb politikára van szükség. Bele kell menni minden megosztó kérdésbe, a legégetőbb társadalmi és gazdasági kérdéseket is ki kell bontanunk, és nagyon világosan, egyértelműen kell fogalmaznunk.

Mint mondta, mindig is ezt az irányt vallotta a párton belül, s szerinte most jött el az ideje ennek az irányváltásnak az LMP-n belül.

A politikus alapvetően nemzeti érzelműnek tartja magát, ennek ellenére nem vall közös értékeket az önmagát szintén nemzeti-konzervatívnak valló Fidesz-KDNP-szövetséggel.

- A Fidesz csak hazudja magát nemzeti pártnak, nem nemzeti elkötelezettségű párt. A legfontosabb intézkedésével elárulja a nemzetet, ezért szerintem nemzetáruló politikát folytat. Olyan gazdasági döntéseket hoz, amelyekkel kiszolgáltatja az országot idegen érdekeknek, gondolok itt a paksi bővítésre vagy a Budapest-Belgrád vasútvonalra. Orbán Viktor és kormánya csak retorikájában nemzeti, az LMP az igazi nemzeti elkötelezettségű párt, hiszen meghaladjuk a jobb- és baloldali megosztottságot, másrészt patrióta gazdaságpolitikát folytatunk, főleg a kkv-k helyzetbe hozásán fáradozunk.

Keresztes úgy véli, hogy parlamenti képviselői mandátuma ellenére teljesen pécsi politikus marad, hamarosan megnyitja pécsi képviselői irodáját is. Alapvetően Pécsen fogja végezni a munkáját, bár természetesen a parlamenti üléseken részt vesz.

- Az én helyemre Kóbor József fog beülni, vele és Angyal Károllyal fogok szorosan együtt dolgozni a helyi politikában. Ráadásul kifejezetten előnyös a pécsiek és a baranyaiak számára, hogy az Új Kezdet révén Gémesi György mandátumát Hohn Krisztina fogja átvenni, szintén a megyéből. Természetesen látjuk a vidék gondjait, problémáit, amit országos érvénnyel fogunk képviselni.

 

H. L. B.