Jubileum: százhuszonöt esztendeje működik a város legrégebbi óvodája

2019. szeptember 18. szerda 08:18

Jubileum: százhuszonöt esztendeje működik a város legrégebbi óvodája

1894. szeptember 17-én, épp 125 éve adták át a város legrégebbi óvodáját. A Kodály Zoltán utcai intézmény ünnepségén ma Őri László, Pécs alpolgármestere bejelentette, hogy az önkormányzat elismerve a városi hagyományokat őrző, magas színvonalú nevelő munkát, mintegy 90 millió forintból elindítja az intézmény energetikai korszerűsítését. 

 

 

A Kodály Zoltán utcai óvodát 1894-ben adták át. Nendtvich Vilma, a város akkori polgármesterének, Nendtvich Andornak a testvére alapította az intézményt. Már az első évben nagyon sokan, közel kétszázan jelentkeztek az óvodába, közülük pedig százhatvan gyermeket vettek fel.

Ma már ez a szám természetesen alacsonyabb, a 4 csoportban összesen 95 kisgyerek készülhet fel az iskolás évekre.

Őri László az ünnepségen felidézte, az egyik legnagyobb felújítási munkát 1975-ben végezték. Ebből kifolyólag az óvoda megérett egy újabb korszerűsítésre.

- A forrás már rendelkezésre áll az energetikai korszerűsítésre. A támogatási szerződést megkötöttük, jelenleg a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás zajlik - mondta Őri László.

Hári József, az önkormányzat Kulturális és Köznevelési Bizottságának tagja elmondta, hogy a város oktatási intézményeinek felújítási programja rendkívül fontos, hiszen a pécsi iskolákban, óvodákban és bölcsődékben a város jövőjét jelentő gyerekekkel foglalkoznak a pedagógusok és tanítók.

- Azok a fejlesztések, melyek a jövőben a Kodály Zoltán utcai óvodában történnek majd, csak tovább fogják emelni ennek a kiemelkedő hagyományokat ápoló, nagyon jó hírű, kiegyensúlyozott, jó hangulatú intézménynek a hírnevét - hangsúlyozta.

 

Forrás: Pécs önkormányzata