Jövőre már kötelező az ovi, azt mondják, lesz elegendő férőhely Pécsett

2014. szeptember 22. hétfő 23:10

Jövőre már kötelező az ovi, azt mondják, lesz elegendő férőhely Pécsett

Várhatóan ezerkétszáz gyermekkel emelkedik jövőre az óvodások száma Pécsett, annak is betudhatóan, hogy 2015-től hároméves kortól kötelező az óvodáztatás. Az önkormányzat szerint lesz elég férőhely a már ma is kilencvenhat százalékon pörgő rendszerben.  

 

Felújították és bővítették is

A rácvárosi városrésznek égetően fontos volt, hogy korszerűbb és bővebb legyen az óvodája. Újpatacs, Patacs és Rácváros dinamikusan fejlődik, nő a gyerekek száma, s ez tette különösen indokolttá a 120 százalékos kihasználtsággal működő óvoda fejlesztését. A százhúszmillió forintba került beruházással a meglévő épület felújítása mellett kialakítottak egy új épületrészt, ahol egy 60 nm-es csoportszoba, öltözők, mosdó és tároló helyiség kapott helyett.

A bővítés eredményeként sor került a tetőtér beépítésére, mostantól ott tantestületi szoba, gazdasági helyiség és egy orvosi szoba található.

Egy híján ötezer-kétszáz gyermek számára van hely a pécsi óvodákban, a férőhelyek kihasználtsága kilencvenhat százalékos. A kicsik száma jövőre jelentősen emelkedik, mivel 2015-től hároméves kortól kötelező napi négy órában óvodába járatni. 

Az önkormányzat illetékese szerint nem lesz gond, lesz elegendő férőhely a város intézményeiben.

- Várhatóan mintegy ezerkétszázzal emelkedik jövőre a gyermekek száma az óvodában - válaszolta Pécsi Újság. hu megkeresésére Petren Ferencné, az Oktatási és Kulturális Referatúra vezető főtanácsosa. - Felkészültünk, hogy elegendő legyen a férőhelyek száma. Éltünk többek között a férőhelyek bővítésére kiírt pályázati lehetőséggel, ennek eredményeként valósulhatott meg például a Rácvárosi Óvoda felújítása is.

Petren Ferencné hozzátette azt is, a Közraktár utcában található Sportóvoda is bővült egy huszonöt fős óvodai csoporttal. Az érintett korosztály kilencvennyolc százaléka egyébként jelenleg is jár óvodába, s persze a létszám nemcsak a beiratkozók, hanem - a „végzősök" miatt - a távozók száma miatt is évről-évre változik.

- Úgy véljük, hogy az említettek miatt összességében jövőre is elegendő férőhely lesz a pécsi óvodákban, ezért nem kell tartani zsúfoltságtól - hangsúlyozta a főtanácsos.

Képünk illusztráció. 

P. P - P. Zs. - Fotó: Dittrich Éva