Ízélményt okoznak a Kikeletben
2010. szeptember 15. szerda 10:55
Mind távoli tájak különlegességeit, mind közelebbi, ám ezzel együtt sem feltétlenül igazán ismert vidékek ízeit megtapasztalhatjuk a Pécs2010-hez tartozó gasztrokulturális programok révén. A Pécsi Közgazdász Egyesület és a Pécsi Gastro Club által szervezett programsorozat az olaszországi Róma megye ételeit és italait mutatja be a következő napokban lehetőséget teremtve a régió vállalkozásainak a határon túli piacnyitásra, alapanyagok beszerzésére.
A fiatal pécsi értelmiségiek által 2008-ban alakított Pécsi Gastro Club egyik legfontosabb célkitűzése a hazai és a nemzetközi konyhaművészet megismertetése a dél-dunántúli régió mikroközösségeivel. Az eddigi programok között szerepelt többek között a Pannon Borrégió borainak bemutatása, illetve extrém grillbajnokság rendezése, most pedig egyedi élménnyel lehetnek gazdagabbak a résztvevők, hiszen a Róma Megyei Önkormányzat Mezőgazdasági Tanácsosi Hivatala a legnevesebb római agrár-élelmiszeripari konzorciumokkal karöltve bemutatót szervez Pécsett a Róma környéki hagyományos bor-gasztronómiai termékekből.
Szeptember 16-án 16.00 órai kezdettel a Hotel Kikeletben lehet megismerkedni a tradicionális római étkekkel, italokkal és egyben az ezeket előállító olasz vállalkozásokkal. A találkozó nem titkolt célja, hogy a római termelők és a meghívott magyar vállalkozók között később is jövedelmező kapcsolat alakuljon ki.
Emellett egy másik gasztronómiában jeleskedő szervezet, a Gastro Artist Pécsi Férfi Főző Egylet pedig céljaival összhangban a Régió Ízei elnevezésű programjával nem a nagyvilág gasztronómiáját kívánja megismertetni a pécsiekkel, hanem épp ellenkezőleg, a helyi ízeket kínálja a kulturális fővárosi év keretében Pécsre érkező magyar és külföldi vendégeknek - más kérdés, hogy sok esetben a helyiek számára is újak lehetnek ezek. A baranyai sváb konyha, illetve Zala és Tolna megye különlegességei után most Somogy megye van terítéken: szeptember 23-án a Kultúrkertben lehet megismerkedni a somogyi étkekkel, amelyekhez egy szintén onnan származó pincészet borai passzolnak majd leginkább.
A konzorciumban megvalósuló Gasztroélmény Programsorozat ősszel folytatja a Pécsi Közgazdász Egyesület tavasszal útjának indított Kávéházi Beszélgetéseket is, amelynek keretében a régió egy-egy ismert személyiségét lehet megismerni közelebbről, miközben Pécs gazdag kávéházi hagyományaiba is betekintést nyerhetünk.
Forrás: Pécs2010
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Szélvihar, jégeső csaphat le...
- Fiatal rablók terrorizálták a...
- Jól szerepeltek a pécsi...
- Heves zivatarok veszélyére...
- Drákói szigorra számíthatnak...
- Nem drónok miatt kaptak éles...
- Lángra kaptak egy fémhulladéktelepen...
- Aki szereti a sört, annak a Pécsi...
- Tűz Pécs-Újhegyen! Sűrű füst szállt...
- Pécsi áruházban is dedikált a magát...