Ilyen még nem volt Pécsett: könyvtárszerű könyvesbolt nyílt a legújabb sikerkötetekkel

2012. március 01. csütörtök 16:06

Ilyen még nem volt Pécsett: könyvtárszerű könyvesbolt nyílt a legújabb sikerkötetekkel

Akár ötszáz forintért is hozzájuthatunk a legújabb sikerkönyvekhez egy nemrég nyílt pécsi üzletben, de ha meg akarjuk tartani a kiszemelt kötetet, akkor is kevesebbet fizetünk, mint a legtöbb boltban. Sipos László üzlettulajdonos munkatársunknak elmondta: az ötlet lényege, hogy a könyvtár és a könyvesbolt funkcióit egyesítik. Az amúgy vegyészmérnök végzettségű vállalkozó szerint a korábban megnyílt budapesti mellett a pécsi Rákóczi úti üzlet (az Árkáddal szemben) is sikeres lehet az egyetem és a kultúra iránti nagyszámú helyi érdeklődő miatt.

Az elszabaduló árak miatt manapság egyre kevesebben engedhetik meg magukat, hogy a könyvesboltok polcairól válogassanak, viszont a sikerkönyvek csak jóval a megjelenésük után kerülnek be a könyvtárak kínálatába. Ezt a problémát ismerte fel Sipos László, aki lányával közösen egy teljesen új kölcsönzési-vásárlási rendszert alakított ki.

- A vevő az üzletünkben tizenhét-huszonöt százalékos kedvezménnyel veheti meg a könyvet, ám, miután elolvasta és úgy dönt, nem szeretné megtartani azt, ötszáz forint híján a teljes vásárlási összeget visszaadjuk - összegezte a lényeget az eredetileg vegyészmérnök végzettségű vállalkozó, aki a napokban Budapest után Pécsett is üzletet nyitott.

Mint érdeklődésünkre elmondta, a budapesti bolt ugyan már egy éve működik, ennek ellenére még nem fordult elő, hogy a visszahozott könyvet ne vették volna vissza.

Hogyan is működik?

Elsőként a kiválasztott könyv tizenhét-huszonöt százalékkal csökkentett fogyasztói árát kell kifizetni, így a kötet a vásárló tulajdonába kerül.
Ha vevő tizenöt naptári napon belül úgy dönt, hogy nem tartja meg a könyvet (azaz, ha elolvasta, visszaviszi), a vásárláskor kapott nyugtával visszaadhatja azt az üzletben és - ha a kötet nem szennyezett vagy oldalhiányos -, ötszáz forint használati díj híján a teljes összeget visszakapja.

- Ennek az lehet az oka, hogy a vásárló, miután kifizette a könyv árát, magáénak érzi a kötetet és úgy vigyáz rá, mint a sajátjára. Így szennyezett vagy oldalhiányos kötetet még nem kaptunk vissza - mondta.

Budapesten az egyéves működés alatt ezer főnél is nagyobb olvasótábor alakult ki. Sipos László szerint Pécsett is helye van egy ilyen jellegű üzletnek, erre - mint mondta - az egyetem, a kultúra iránti érdeklődés és az üzletben dolgozó lelkes hölgy lehet a garancia.

- Egyelőre bizonytalanok az emberek, kevesen ismerik ugyanis a működési elvet. Ennek ellenére több pozitív visszajelzést is kaptunk már és ez bizakodásra ad okot.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva