Ilyen a balerinák élete: Frank Edina mesélt a táncosok lemondásokkal teli világáról

2019. január 24. csütörtök 09:41

Ilyen a balerinák élete: Frank Edina mesélt a táncosok lemondásokkal teli világáról

Kislányként ovitornára és zongora előkészítő órákra íratták be szülei Frank Edinát, majd tíz évet tanult az ANK művészeti iskolában, elsajátította a klasszikus balett alapjait és a modern tánc számos technikáját. Élete jelenleg a balett körül forog, s úgy tervezi, sokáig szeretne még a szakmában dolgozni. 


- Hogyan kezdődött a tánc iránti érdeklődése?

- Óvodás koromban az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központba jártam és az óvoda egyben volt a művészeti iskolával. Már akkor is imádtam mozogni és a szüleim beírattak ovitornára. Így kezdődött el a tánc iránti szeretet, később pedig nem volt kérdés, hogy ezzel szeretnék foglalkozni.

- Hol tanult tovább?

- Nyolcadik után a Pécsi Művészeti Gimnáziumba jelentkeztem, ahová nagy örömömre felvettek. Sok érdekes dolgot tanultunk a tánccal kapcsolatban, s ekkor ismerkedhettem meg a színház táncos világával is.

- Mióta tagja a Pécsi Balettnek?

- A gimis képzés ötéves volt, de az ötödik év a gyakorlatról szólt, amit én a Pécsi Nemzeti Színházban töltöttem ösztöndíjas táncosként. Így kerültem be a Pécsi Balett társulatába.

- Milyen lemondásokkal jár egy balerina élete?

- Rengeteget gyakorolunk, olykor egész hétvégén is. Van, hogy az egész hetet végig dolgozzuk, s utána pihenhetünk egy kicsit. Egyforma hetünk nincsen, elég változatosak a programok. Szóval sok időt elvesz az életből ez a szakma, így mindenképp elszántnak és kitartónak kell lenni.

Névjegy

Frank Edina 1997-ben született Pécsett. Általános iskola után a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnáziumban tanult tovább, közben a Pécsi Nemzeti Színházban is dolgozott gyakornokként. A társulatnál kedvenc darabja a Carmen. A mindig mosolygós és vidám lány szereti a "gonosz" szerepeket is, egyszer szívesen eljátszaná a gonosz mostohát a Hófehérkében.
 

- Van kifejezetten balerináknak való étrend is? Ezt mindenképpen be kell tartani?

- Van, de nem jár brutális lemondásokkal. Persze oda kell figyelni arra, hogy mit és hogyan eszünk, de én például nem nélkülözöm. Mindenből szoktam enni, nincs szó kemény diétákról. De ez mindenkinél más.

- Az edzések hogyan néznek ki?

- Általában egy balett gyakorlattal kezdjük a napot Czebe Tünde, vagy Kovács Zsuzsa balettmesterekkel. Ezzel előkészítjük magunkat a próbákra, illetve az előadásokra is. Utána van egy délelőtti próba is tizenegytől kettőig, aztán egy ebédszünet következk, s utána este nyolcig jön egy újabb próba.

- Idén milyen előadásokban láthatják a nézők?

- Idén két bérletes előadásunk van, a Diótörő, illetve a Rómeó és Júlia. Én tánckari tag vagyok, így egyelőre a tömeggel együtt táncolok. Később szeretnék majd feljebb jutni, s komolyabb szerepeket is vállalni, ha lesz rá lehetőségem.

- Eddig milyen helyekre jutott el a társulattal?

- Tavaly Izraelben és Mexikóban jártunk, idén voltunk Oroszországban. A következő turnénk pedig Olaszországban lesz. Belföldön is lesz egy utunk hamarosan Veszprémbe, Budapesten a Müpában pedig rendszeresen fellépünk. 

- A jövőre nézve mik a tervei?

- Nagyon szeretnék a tánccal foglalkozni, ameddig csak lehet. Vannak terveim, de ezek is a tánccal kapcsolatosak, s ameddig csak tehetem, a Pécsi Balett társulatának tagja szeretnék maradni.

 

 

Pauska Petra - Fotó: Dittrich Éva