Idén 1,5 milliárd forintot fordít a Tettye Forrásház Pécsett a víziközművek felújítására

2018. május 22. kedd 10:31

Idén 1,5 milliárd forintot fordít a Tettye Forrásház Pécsett a víziközművek felújítására

Több városrészben, egyszerre négy helyszínen dolgoznak jelenleg a Tettye Forrásház és a megbízott kivitelezők szakemberei a pécsi víziközmű-hálózat korszerűsítésén. A nagyszabású rekonstrukciók többsége kiemelt városi projektekkel, útfelújítási programokkal összhangban zajlik. A társaság idén másfél milliárd forintot költ a rendszer felújítására.

Az útfelújítási programokat megelőzően, mielőtt az új utak megépülnek, a társaság kicseréli a szolgáltatás biztonságát veszélyeztető burkolat alatti vezetékeket annak érdekében, hogy a későbbiekben lehetőleg ne kelljen csőtörés miatt felbontani a friss aszfaltot.

- Minden egyes, felbontással érintett munkálatot körültekintő előkészítés és egyeztetés előz meg, ütemezésüket számos szempont határozza meg. Például mire a Siklósi út déli részéhez ér az aszfaltfelújítás, addigra elkészül az alatta fekvő rétegeket érintő közmű-korszerűsítés - közölte megkeresésünkre Csöngei Adrienn, a Forrásház sajtóreferense.

Ami a jelenleg is zajló munkálatokat illeti, csütörtökön - május 16-án - indult el a Hajnóczy úti víz- és szennyvízvezetékek cseréje, itt az uránvárosi piac felújításához kapcsolódva több mint egy kilométer hosszan cseréli az út alatt futó víziközműveket, így kétezer méternyi, korszerű anyagból készült vezeték kerül a földbe. A közműépítés az Ybl Miklós utcától a Laterum hotel nyugati oldaláig tart, érinti a Hajnóczy utcáról déli irányba nyíló belső parkolókat és a Kőrösi Csoma Sándor utcát is.

A szakemberek őszig dolgoznak a Mecsekoldal fő közlekedési tengelyén. A Surányi és a Magaslati úton az önkormányzati útfelújítást megelőzően fektet új vezetékeket a társaság. A rossz állapotú - az elmúlt években 19 alkalommal meghibásodott - öntöttvas- és PVC-vezetékek helyett az utak teljes hosszában új, strapabíró víz- és szennyvízvezetékeket építenek ki, összesen 5140 méteren.

A Petőfi utca és a Bálicsi út közötti elkerülő út építésével összhangban hat vízvezeték kiváltása zajlik, a Xavér utcai csomópont átépítésével várhatóan június első felében végeznek a Tettye szakemberei.

A Siklósi úton 565 méter hosszan cserélnek ki egy 90 éves vezetéket, az Északmegyer dűlő-Siklósi út saroktól a Siklósi út-Lomb utca sarkáig haladnak a munkálatok. A csőbefűzéses munka lezárult, mostantól nyílt árkos munkavégzéssel korszerűsítenek, a László utcai csomópontnál járnak a júniusban záruló munkálatok.

Az év második felében várhatóan az Északmegyer dűlőben, illetve a Mártírok útján és a Vasút utcákban korszerűsítik a szennyvízhálózatot, köztük a város egyik fő szennyvízgyűjtő vezetékét.

Csöngei Adrienntől megtudtuk, hogy minden évben jelentős összegeket fordítanak a víziközmű-rendszer tervszerű korszerűsítésére - a napi javítások és karbantartások mellett. Tavaly 954 millió forintnyi ütemezett felújítást hajtottak végre, idén a tervek szerint összesen 1,5 milliárd forint értékű rekonstrukciót végeznek a közösségi víziközmű-hálózaton.

- A rekonstrukciókat a társaság (a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által jóváhagyott, felügyelt és ellenőrzött) 15 éves Gördülő Fejlesztési Terv alapján végzi. Ez a teljes körű vagyonfelmérés és -értékelés alapján megtervezett, komplex hálózat-felújítási program 2032-ig tartalmazza a pécsi víziközmű-rendszer hosszú távon is fenntartható, biztonságos üzemeltetéséhez szükséges korszerűsítéseket - hangsúlyozta a sajtóreferens.

Képünk illusztráció.

 

H. L. B. - Fotó: pixabay.com