Hűvösre vágta a pécsi bíróság az álbankárokat

2022. december 02. péntek 09:24

Hűvösre vágta a pécsi bíróság az álbankárokat

A Pécsi Járásbíróság csütörtökön elrendelte egy orosz, egy orosz származású magyar és két magyar állampolgárságú gyanúsított (három férfi és egy nő) letartóztatását egy hónapra bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, nagyobb kárt okozó csalás bűntette, és bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, kisebb kárt okozó csalás bűntette megalapozott gyanúja miatt. 

 

 

A nyomozás eddigi adatai szerint 2021. januárjától számos büntetőeljárás indult azért, mert ismeretlen tettes magát egy nagy magyarországi bank, illetve más pénzintézet munkatársának kiadva azzal hívta fel telefonon a sértettet, hogy a folyószámlájának a terhére ismeretlen személy jogosulatlanul akar tranzakciót végrehajtani.

A telefonáló állítása szerint a tranzakció esetében a pénzintézet részéről gyanú merült fel arra, hogy azt nem a sértett kezdeményezte, ezért telefonon keresztül lehetőséget biztosít a sértett számára az átutalás teljesítésének megakadályozására. Tekintettel arra, hogy a sértett nem kezdeményezett utalásokat, így kérte a tranzakció megakadályozását.

A magát a pénzintézet alkalmazottjának kiadó személy ekkor azt állította, hogy a tranzakciók teljesítésének megakadályozásához szükségesek a sértett bankkártyájának adatai, így a jóváhagyó kód bediktálását kérte, mely kérésnek a sértett eleget tett.

A bankkártya adatok, illetve a jóváhagyó kód felhasználásával azonban a telefonáló nem a bankszámlához kapcsolódó korábbi utalást hívja vissza, hanem bizonyos összegeket utalt át a sértett bankszámlájáról más személyek által nyitott, többnyire Revolut számlákra, ahonnan az átutalt összegeket még ugyanazon a napon tovább utalták.

Az orosz állampolgár és az orosz születésű, de magyar állampolgár gyanúsítottak feladata az volt, hogy az általuk kiválasztott személyek okmányait anyagi haszon fejében megszerezzék, majd a birtokukban lévő telefonok és névhez nem köthető SIM kártyák segítségével Revolutos regisztrációjukat hajtsák végre.

A harmadik férfi gyanúsított bűnsegéd, aki segítséget nyújtott e tevékenységekhez, és részt vett személyek beszervezésében, míg a gyanúsított nő telefonhívásokat bonyolított. Az eddigi adatok szerint a gyanúsítottak kilenc sértettnek több, mint tizenhárommillió forint kárt okoztak.

Alaposan feltehető, hogy a külföldi kapcsolatokkal is rendelkező két gyanúsított szabadlábon hagyása esetén megszökne, elrejtőzne, míg valamennyi gyanúsított vonatkozásában fennáll, hogy az eljárásban résztvevő egyéb személyek befolyásolásával, megfélemlítésével veszélyeztetnék a büntetőeljárás lefolytatását, illetve újabb, szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményeket követnének el.

Mindezekre figyelemmel a bíróság elrendelte a letartóztatásukat.

Az ügyész a bíróság végzését tudomásul vette, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be.

Forrás: Pécsi Törvényszék