Hetven éve működik Európa második legnagyobb szőlőgénbankja

2019. május 31. péntek 12:16

Hetven éve működik Európa második legnagyobb szőlőgénbankja

Kiállítással és tudományos konferenciával ünnepli fennállásának 70. évfordulóját Európa második legnagyobb, 1600 tételből álló szőlő génállomány-gyűjteményének fenntartója, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete júniusban. 

 

A június 1-jén nyíló tárlat az intézmény történetét mutatja be, a június 4-i konferencia a kutatómunkába nyújt betekintést, egy június 5-i előadássorozat résztvevői a volt és jelenlegi dolgozók visszaemlékezései mellett az intézetnek a termelők, az oktatási intézmények, kertbarátok tevékenységéhez nyújtott szakmai támogatásáról hallhatnak - adta hírül a kutatóintézet a facebook-oldalán és az MTI-hez eljuttatott közleményében, kiemelve: mindhárom eseményre a pécsi Tudásközpontban kerül sor.

A kutatóintézet 1949. szeptember 1-én alakult Minőségi Szőlőszelekciós Törzstelep néven, feladata ellátásához megkapta a több száz éve a pécsi székeskáptalan tulajdonában lévő, de 1948-ban államosított Szentmiklós-hegyi, Mária telepi szőlőbirtokot és a korábbi dézsmapincét.

Az akkori földművelésügyi miniszter azért hozta létre az 1950-től a központi Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet kísérleti telepeként működő tudományos műhelyt, hogy segítse szőlőültetvények rekonstrukcióját, kiemelt feladatává tegye a kutatást, a szaktanácsadást és az oktatást.

A ma már a Pécsi Tudományegyetem gondozásában működő intézethez 30 hektárnyi szőlőültetvény, mintegy 5 ezer hektoliter kapacitású pince és többfunkciós akkreditált laboratórium tartozik, 1600 tételes szőlőgénbankja a németországi geiweilerhofi után Európa második legnagyobb gyűjteménye.

Az intézet 2003 óta a szőlészet és a borászat hivatalosan is elismert bemutatóüzemeként tevékenykedik, előzetes bejelentkezés után lehetőséget biztosít csoportoknak az ültetvények, a pince, az ott folyó munka megismerésére.

A jubileumi programokról bővebb információk az intézet facebook-oldalán olvashatók.

MTI