Hetedszer adták át a volt kollégánkról, Káplár Lászlóról elnevezett Jó Ember Díjat

2012. április 29. vasárnap 07:57

A  hetedik alkalommal adta át a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány a névadóról elnevezett Jó Ember Díjat. Az ünnepség helyszíne idén április 28-án a pécsváradi vár díszterme volt.

Káplár László, a 2003-ban ötvenévesen eltávozott újságíró kolléga, a jó barát, a jó ember nevének és az általa képviselt értékrend megőrzésére jött létre a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány. A kulturális teljesítmények díjazására az alapítvány a névadó személye előtt tisztelegve létrehozta a Káplár László Jó Ember Díjat - melyet évente egyszer ad ki a kuratórium döntése alapján. A kuratórium olyan személyek jelölését várja minden évben, akik a szívükkel látva egyszerűen csak teszik a dolgukat önzetlenül, és közben észre sem veszik, hogy milyen sok ember javát szolgálják a széleskörűen értelmezett kultúra területén. A Hetedhéthatár web-oldaláról - www.hetedhethatar.hu/kaplar  - elérhető a Káplár László Alapítvány honlapja.

A díj Judit Hagner, Németországban élő magyar származású szobrászművész alkotása. A kuratórium tagjai: Bandi András - elnök (Pécs), Borsós István (Pécs), Králik Ivánné (Siklós), L. Csépányi Katalin (Pécs), Tárkányi Béla (Debrecen).

A díj névadója, Káplár László természetbarátként családjával minden évben elment a Zengőre a bánáti bazsarózsa virágzásának idején, ezért a díjátadás is ehhez az időponthoz igazodik. A várban megtartott ünnepséget követően a résztvevők a Zengőre mentek, hogy a bánáti bazsarózsák társaságában emlékezzenek a díj névadójára és köszöntsék a 2012. évi díjazottat, Dalosné Tóth Zsuzsannát (Budapest).

Dalosné Tóth Zsuzsanna a hátrányos helyzetű gyermekek életének jobbá tételéért tevékenykedik. Az általa létrehozott MINYATA Egyesület révén gyermekek sokasága vehet részt balatoni nyaraláson; továbbá gyermeknapi, mikulásnapi, karácsonyi rendezvények, színházlátogatások adnak feledhetetlen élményt olyan gyerekeknek, akik mindezekből a körülményeik miatt kimaradnának.

A Káplár László Jó Ember Díj eddigi tulajdonosai:

Káplár László posztumusz - 2006
Dr. Rideg Lászlóné (Pécs, Szociális Háló Egyesület) - 2006
Varga Ilona (Budapest, Magyar Rádió) - 2007
Pécsi Géza (Pécs, Kulcs a muzsikához) - 2008
László Károly (Sepsiszentgyörgy, színész, Tamási Áron Színház) - 2009
Gulyás Jánosné és Gulyás János (Kaposvár, ének-zenei nevelés, kultúra) - 2010
Zágorhidi Czigány Ákos (Oszkó, Hegypásztor Kör) - 2011
Dalosné Tóth Zsuzsanna (Budapest, MINYATA Egyesület) - 2012