Hason tették le a gépet a pogányi reptéren, elítélték

2019. május 23. csütörtök 17:48

Hason tették le a gépet a pogányi reptéren, elítélték

A Pécsi Járásbíróság a szerdán tartott tárgyaláson légi közlekedés veszélyeztetése vétségében mondott ki bűnösnek egy pilótaoktatót, ezért a bíróság a vádlottat egy évre próbára bocsátotta. 

 

 

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott 2017. október 6-án 14 óra körüli időben, egy Pécshez közeli repülőtéren, egy kétmotoros repülőgéppel oktatói feladatokat látott el, melynek során - az egymotoros megközelítés és leszállás oktatása alkalmával - elmondta a mellette ülő sértett férfi tanulónak, hogy a fékszárnyat és a futóművet hogyan kell használni.

A tanuló ennek során a futókart, a három helyzete közül nem az alsó nyitott, hanem a középső, semleges állásba húzta. A repülő zöld visszajelző lámpájának ekkor fel kellett volna villannia, amennyiben a futómű ki van engedve és rögzítve van.

A vádlott a leszállást megelőzően nem gondoskodott a repülőgép futóművének kinyitásáról, nem ellenőrizte, hogy a sértett tanuló a futókart megfelelő helyzetbe helyezte-e, ezért a légi jármű „hason" érte el a kifutópálya aszfaltját, majd azon 301 méter csúszást követően, a bal oldalán nyerte el nyugalmi helyzetét.

A vádlott magatartásával veszélyeztette a tanuló életét, testi épségét. A repülőgépben 18.900.000 forint kár keletkezett.

Forrás: Pécsi Törvényszék