Harmadszor is a kínai konyháról

2008. szeptember 20. szombat 19:45

Harmadszor is a kínai konyháról
Folytatjuk a legnépesebb távol-keleti ország gasztronómiai bemutatását. Az első két rész után azon étkek receptjeit közöljük, amelyek elkészítésén gondolkodtunk, de végül nem mellettük döntöttünk. Ez szerencsére mit sem von le az értékükből.



Szezámolajos kukoricaleves tojással

Hozzávalók: 1 liter csirkehúsleves, 30 dkg kukorica, 1 csokor tavaszi hagyma, 1 db chilipaprika, 4 egész tojás, 2 evőkanál étkezési keményítő, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál ecet, szezámolaj, fehér bors, só.

A húslevesben megfőzzük a kukoricát, chilipaprikával, ecettel, szójaszósszal és kevés fehér borssal ízesítjük, majd a felvert tojásokat állandó kevergetés közben a levesbe csurgatjuk. A levest kevés vízzel elkevert keményítővel sűrítjük. Tálaláskor apróra vágott tavaszi hagymával és pár csepp szezámolajjal elkeverve adjuk az asztalra.


Pekingi pulykaérmék vadrizzsel

Hozzávalók: 50 dkg filézett pulykamell, 10 dkg szójabab, 1 kg narancs, 1 dl szójaszósz, 2 evőkanál méz, 6 dkg vaj, csipet őrölt gyömbér, só.

A megmosott és lecsepegtetett pulykahúst 4-5 dkg-os szeletkékre vágjuk. A narancsot megmossuk, a felét meghámozzuk és felszeleteljük, a maradékot kifacsarjuk. Kevés vajon elősütjük a kevés sóval, őrölt gyömbérrel és mézzel fűszerezett pulykaérméket.
Hozzáadjuk az előfőzött szójababot, majd a narancslevet és a szójaszószt ráöntve pároljuk. A narancsszeleteket csak az utolsó pillanatban, közvetlen tálalás előtt adjuk hozzá. Párolt vadrizzsel körítjük.


Szójás sertésragu

Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb, 2 db cukkini, 2 db piros színű paprika, 15 dkg gomba, 4 dkg szójabab, 1 dl szójaszósz, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl szójaolaj, 2 evőkanál baracklekvár, só, őrölt gyömbér, currypor, csipet chilipaprika.

A megmosott húst vékony csíkokra vágjuk. A szójababot kevés ételízesítővel fűszerezett vízben félig előfőzzük. A húst előhevített szójaolajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a megmosott, felkarikázott cukkinit, a gombát, a szójababot, a felcsíkozott pirospaprikát és az áttört fokhagymát.

Meglocsoljuk a szójaszósszal. Ízesítjük baracklekvárral, őrölt gyömbérrel, curryvel és nagyon kevés chilipaprikával. Szükség szerint kevés vizet öntünk alá. Együtt készre pirítjuk. Főtt, szezámolajon átforgatott spagettivel tálaljuk.


Csípős kínai keltekercsek

Hozzávalók: 1 közepes méretű kínai kel, 50 dkg darált sertéshús, 1 db nagyobb sárgarépa, 1 db nagyobb zöldpaprika, 10 dkg gomba, 1 egész tojás, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál étkezési keményítő, 2 evőkanál chilipaprika krém, szezámolaj, őrölt fekete bors, só.

A leforrázott kelleveleket megfelelő méretűre vágjuk. A finomra darált sertéshúst apróra vágott sárgarépával, zöldpaprikával, gombával és kínai kellel elkeverjük, tojást, szójaszószt, keményítőt, chilipaprika krémet, borsot, sót és pár csepp szezámolajat adunk hozzá, majd a kellevelekbe göngyöljük.

A kész keltekercseket vízgőzben (egy nagyobb lábosba rácsot teszünk, amely a víz szintje fölött van, erre helyezzük a tekercseket és fedővel letakarjuk), körülbelül 20-25 perc alatt megpároljuk.
Tálaláskor bazsalikommal és curryporral ízesített rizzsel körítjük és külön edénykében reszelt retekkel és fokhagymával ízesített szójaszószt adunk hozzá.


Zelleres marhacsíkok

Hozzávalók: 50 dkg marhahátszín, 2 szál sárgarépa, 2 db zellergumó, 1 szál póréhagyma, 5 dkg szójacsíra, 1 dl szójaolaj, 2 evőkanál akácméz, 1 dl vörösbor, só.

A marhahúst alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, és 1 cm széles és 5 cm hosszú darabokra vágjuk. A megtisztított, megmosott zöldségeket gyufaszál vastagságú csíkokra aprítjuk. Kevés előhevített szójaolajon megpirítjuk a húst, hozzáadjuk a sárgarépát és zellert, melyekkel rövid ideig együtt pirítjuk.

Ezután felöntjük kevés szójaszósszal és vörösborral. Erős tűzön forraljuk. Ízesítjük mézzel, kevés sóval. Beletesszük a szójacsírát és póréhagymát. Együtt készre pirítjuk. Forrázott üvegtésztával körítjük.

Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet