Harcba szállt a BIOKOM a gaztengerrel, majd' hárommillió négyzetméteres a csatatér

2018. május 18. péntek 08:48

Harcba szállt a BIOKOM a gaztengerrel, majd' hárommillió négyzetméteres a csatatér

A hirtelen jött meleg miatt robbanásszerű növekedésnek indult a gyom Pécsett. Bár többletkapacitással dolgozik a BIOKOM, egyik napról a másikra nem végeztek a 2,6 millió négyzetméteres területtel. A nyáron a megszokottnál több körben kaszálja le a gazos részeket a városüzemeltetési cég - de csak a közterületeket.

A megszokottnál hűvösebb időjárást hozott a március, így arra az időszakra vonatkozóan szó szerint lehetett érteni a mondást: még a fű sem nőtt. Áprilisban aztán megváltozott a helyzet, szinte nyári meleg köszöntött Pécsre is, emiatt aztán a gaz rohamtempóban elburjánzott szerte a városban.

A BIOKOM Nonprofit Kft. több mint 2,6 millió négyzetméter (260 hektár) nagyságú terület kaszálásáról gondoskodik, így egyik napról a másikra nem tudták mindenhol levágni a füvet. Jöttek is a panaszok szerkesztőségünkhöz, megkerestük hát a városüzemeltetésért felelős céget.

A külterületek sem maradtak ki

Május elején kezdték el az úgynevezett külterjes területek kaszálását, amelyek mintegy 800 ezer négyzetméternyi területet tesznek ki. Ennek egy része egészen közel helyezkedik el a lakóövezetekhez. A törvényi előírásoknak megfelelően június végéig kell befejezni a munkát. 

- Többletkapacitással dolgozunk a közterületeken - kezdte Erdős Réka, a cég sajtófelelőse. - Az idei évben a tavalyi hat körrel szemben hét alkalommal tervezett be kaszálást a társaság - tette hozzá.

Mint megtudtuk, a munkálatok folyamatosan zajlanak egészen a nyár végéig, egy adott területre pedig nagyjából négy-öt héten belül térnek vissza a munkások.

Ami pedig a panaszokat illeti: a gyomnövények a vártnál gyorsabb növekedése miatt néhány helyen valóban gaztenger alakult ki, ám mostanra „normalizálódott" a helyzet, és mindenhol megtörtént a kaszálás. Nem egy esetben azonban olyan területek kapcsán is a BIOKOM-ot vonták felelősségre, amelyhez nincs köze a társaságnak, azok ugyanis magánkézben vannak. Ilyen esetekben annak a felelőssége a rendben tartás, akinek a tulajdonában áll a földdarab.

Ugyanez a helyzet a családi házak előtti járdák mentén lévő zöldfelületek esetében is. Egy önkormányzati rendelet értelmében ugyanis annak tisztán tartásáról, hulladék-és gyommentesítéséről, szükség szerinti - minimum évi kétszeri - kaszálásáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.

 

Képünkön: harc a gaztenger ellen. 

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva