Gyermek a sváb kendőben

2011. február 14. hétfő 18:57

Gyermek a sváb kendőben
Új kiállítással gazdagodott Pécs kulturális kínálata: a baranyai katolikus német asszonyok, anyák hagyományos viseletéről, a hordozókendőről, a gyerekhordozás hagyományairól nyílt gyűjteményes tárlat február 11-én a Lenau Házban. A Szepesi Anna művészettörténész által összeválogatott anyag április 29-ig tekinthető meg.

A magyar „hordozókendő" kifejezésnél beszédesebb annak német megfelelője: „Kindstuch", azaz gyerekkendő: funkcióját tekintve olyan vászonszőttes, amiben a még önállótlan csecsemőt - többek közt - a Mohács-környéki német katolikus asszonyok hordták.

A tudomány ma már kimutatta, hogy a gyerekek mentális és érzelmi fejlődéséhez nagyban hozzájárul az édesanyával való szoros kapcsolat: a régiek ezzel tisztában voltak egzakt bizonyítékok híján is, amikor textilkendővel a gyereket az anyja testéhez kötötték, s így az annak hátára, mellére simulva vett részt a mindennapokban, nem ritkán a földművesmunkában is.

A hordozókendő eredetileg a gyermekágyas nők „elfüggönyözését" is szolgálta, s egyben rituális kelléke volt az asszonyavatásnak, amelyre a gyermekágyas szakasz egyházi lezárásaként került sor. Jelentéstartalma ugyanakkor sokkal gazdagabb, jócskán túlmutat mindennapi használati funkcióján: „ősi érzelmek, gondolatok, hit kapcsolódik hozzá" - fogalmazott a kiállítás kurátora, Szepesi Anna művészettörténész.

A nagy méretű hordozókendőket kenderből, gyapjúból, pamutból szőtték a német takácsok a 18. századi betelepülésektől fogva, egészen különleges szövési technikával és mintákkal. Ezekből a textíliákból, korabeli és új fényképekből, ismeretterjesztő videofelvételekből áll össze az az egyedi gyűjteményes pécsi tárlat, mely gazdag betekintést nyújt a baranyai német nők mindennapjaiba is.


Helyszín: Lenau Ház (Pécs, Munkácsy Mihály utca 8. - nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig 8-16 óráig, pénteken 8-14 óráig.)
A kiállítás megtekinthető: 2011. április 29-ig.
A belépés díjtalan.

Illusztráció: a felvétel a kiállítás anyagának része.


Király Erika - Fotó: Lenau Ház