Gyász: elhunyt N. Szabó Sándor, a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagja

2011. május 14. szombat 18:43

Gyász: elhunyt N. Szabó Sándor, a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagja

Néhány perccel ezelőtt értesítették szerkesztőségünket, hogy rövid lefolyású súlyos betegségben elhunyt N. Szabó Sándor. [$articlePoll]

Nagykőrösön született 1944. augusztus 16-án.
 
A Színművészeti Főiskolán kezdte tanulmányait, majd 1966-ban a pécsi egyetemen művelődésszervező diplomát szerzett. Felesége Unger Pálma színésznő, leánya és három unokája gyászolja. 

1964-től a Szegedi Nemzeti Színház, 1969- től a Szolnoki Szigligeti Színház, 1971-től az Állami Déryné Színház, 1973 óta a Pécsi Nemzeti Színház tagja. Elsősorban vígjátékok, operettek vezető szerepeit, valamint prózai karaktereket játszott. Miniszteri Dicséretben részesült, a Szocialista Kultúráért Érdemérem, a Szendrő-díj és több nívódíj, valamint a Gobbi Hilda-életműdíj tulajdonosa. Tagja volt a Magyarok Világszövetségének és 1998 óta a Szent György Lovagrendnek.

Feleségével, Unger Pálmával évtizedeken keresztül vezették az egykori ARMA, később Sziporka Gyermekszínházat, évekig voltak a Pécsi Iparos Színkör művészeti vezetői, valamint a Hétfői Utazó Színházat működtették.A Pécsi Nemzeti Színház közleménye:

Elhunyt N. Szabó Sándor

A Pécsi Nemzeti Színház mély fájdalommal tudatja, hogy életének 67. évében 2011. május 14-én elhunyt N. Szabó Sándor a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagja.

1964-ben kezdte pályafutását a Szegedi Nemzeti Színházban.

Az első tíz évben Szegeden, Szolnokon és a Déryné Színházban játszott. 1973 óta tagja a Pécsi Nemzeti Színháznak.

A közel négy évtized alatt Pécsett a színpadi szerepek egész sorát játszotta. Valamennyi műfajban - mind a drámai (prózai), mind a zenés szerepekben egyaránt otthon érzte magát, kiválóan énekelt és táncolt.

Bóni gróftól a Hamlet Claudiusáig, a Cabaret Konferansziéjától az Osztrigás Mici Petipontjáig, a Ványa Bácsi Szerebjakov professzorától az Oliver Faginjéig, a Denevér Frosch-áig terjedt szerepeinek széles skálája, valamennyi sikeresen megformált szerepében maradandót alkotott.

Alakításait az ízlés, az író és a rendező elképzelésének megvalósítása jellemezte. Lelkiismeretesen és alázattal készült fel szerepeire, nagy segítségére volt fiatal és tapasztalt kollégáinak is.

Népszerű és kedvelt művésze volt Pécs város közönségének.

Csak Pécsett közel kétszáz szerepet alakított, ám pályája során szerepeinek száma meghaladta a háromszázat! A város kulturális életének is aktív résztvevője volt, amiért neki ítélték Pécs Város Közművelődési díját.

Több mint 25 éve vezették a Sziporka Gyermekszínházat feleségével Unger Pálmával és a színház gyakran növendékei közül választott gyermekszereplőket előadásaihoz. Színházi munkásságát Szendrő József-díjjal ismerte el a társulat titkos szavazással, majd a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagjává választották.

Idén márciusban a Színházi Világnapon a MASZK és a kulturális tárca által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat vehette át.

N. Szabó Sándort a Pécsi Nemzeti Színház és a Színházi Dolgozók Szakszervezete saját halottjának tekinti. Temetéséről később történik intézkedés.

P é c s, 2011. május 14."

Fotó: poszt.hu