Gyász: elhunyt id. Dárdai Pál, a PMSC legendája

2017. december 08. péntek 12:23

Frissítve: 2017. december 08. péntek 17:40

Gyász: elhunyt id. Dárdai Pál, a PMSC legendája

FRISSÍTVE: Pécs saját halottjának tekinti. Hatvanhét évesen, gyógyíthatatlan betegségben elhunyt idősebb Dárdai Pál. A pécsi futball legendás alakjának, a későbbi sikeres edzőnek a temetéséről később intézkednek

Dárdai Pál Véménden kezdte labdarúgó-pályafutását, majd megfordult többek között a Komlói Bányászban, a Pécsi MSC-ben (itt tizenhárom évet töltött, Magyar Kupa-döntőt játszott és bajnoki ezüstérmes lett) és az FK Vojvodinában is.

Az egykori középpályás az 1988-1989-es szezonban fejezte be profi pályafutását, és edző lett. 

Dárdai Pál halálhírét a PMFC-nél, valamint egykori játékostársai is megerősítették.Pécs saját halottjának tekinti id. Dárdai Pált


Páva Zsolt, Pécs polgármestere pénteken este kiadott közleményében jelentette be, hogy Pécs saját halottjának tekinti a pénteken elhunyt id. Dárdai Pál korábbi futballistát, szakvezetőt.

„Mély megrendüléssel értesültem id. Dárdai Pál haláláról.

Úgy a magam, mint az önkormányzat és a pécsiek nevében is állíthatom: sokan osztozunk ezekben a napokban a család fájdalmában.

Úgy gondolom, hogy id. Dárdai Pál a pécsi, a baranyai, de a teljes magyar futballtörténelem ikonjának, legendájának számít. Egész élete során sokat tett a labdarúgás fejlődéséért, a fiatalokért, a helyi és országos sikerekért.

Személye, játéktudása hozzájárult ahhoz, hogy a Pécsi MSC olyan eredményeket ért el a hetvenes és nyolcvanas években, mint soha azelőtt vagy azóta bármikor. A bajnoki ezüstérem, a Magyar Kupában a döntős szereplés elevenen él minden pécsi futballbarát emlékében.

Elévülhetetlen érdemeket szerzett az utánpótlás-nevelésben, hiszen a keze közül kikerülő gyerekek jó része nagy csapatokban, komoly eredményeket elérve vagy válogatott sikerekkel övezve folytathatta karrierjét. Méltán kapta meg a pécsi önkormányzat kitüntetését, a Pro Civitate díjat 2016-ban.

Elvesztettünk egy jó embert, egy kiváló sportolót és szakvezetőt. De id. Dárdai Pál emléke, életműve, profizmusa mindörökkön itt marad velünk.

Pécs saját halottjának tekinti id. Dárdai Pált", olvasható a polgármester közleményében.

A PMFC honlapján közzé tett írásban emlékezett meg a legendás labdarúgóról:

"Gyászol a PMFC és a pécsi sport, életének hatvanhetedik évében gyógyíthatatlan betegségben elhunyt korábbi legendás játékosunk, idősebb Dárdai Pál. Családja azt kéri, gyászukat tartsák tiszteletben, a temetésről később gondoskodnak.

A pécsi labdarúgás történetének hosszú históriájában akadtak különleges egyéniségek. Közéjük tartozott idősebb Dárdai Pál is, aki a Pécsi MSC-ben teljesítette ki tudását. A remek középpályás jó egy évtizedig számított a legnagyobb kedvencnek Mecsekalján. Mindez sajnos már a múlté, hiszen gyógyíthatatlan betegségben szenvedő ikonunk távozott közülünk.

Sokak emlékében élénken élhet, hogy az 1951. május 9-én, Véménden született Dárdai Pálnak akkora lövései voltak, hogy azok elől néha a kapusok rémületükben ugrottak el. Ebben nyilván van kis túlzás, de azért akadtak olyanok, akik nem bánták, ha már végképp lekéstek egy-egy sistergős bombáról.

A kiváló focista soha nem lehetett felnőtt válogatott, ami nem a Pécs korábbi középpályásának képességeiről árult el kritikát. Hanem azt jelenti, egykoron milyen nehéz lehetett odakerülni a legjobb tizenegybe. 1978-ban Kovács Ferenc, akkori szövetségi kapitány keretében szerepelt ugyan, de két esetben is sérülés akadályozta meg a bemutatkozásban.

Mindenesetre, ha nem csupán az élvonalban elért gólokat vesszük számításba, akkor Dárdai Pál messze a legeredményesebb focistának számít klubunkban. Ez cseppet sem meglepő, ha hozzátesszük, az 1976-1977-es évadban NB II-es gólkirály lett belőle. Az együttes meg bajnokként ünnepelhetett.

Egyszer, már az NB I-ben, a véméndi származású sportoló négyet vágott egy meccsen az akkori bajnok Újpesti Dózsának, amiért a szaklaptól 10-es osztályzatot kapott. Idősebb Dárdai Pál 1974 és 1989 között 361 bajnoki mérkőzésen lépett pályára pécsi színekben. Eközben tagja volt az 1978-as Magyar Kupa-döntős és az 1985–86-os idényben bajnoki ezüstérmet szerző csapatunknak.

Páratlan labdarúgó-pályafutását követően idősebb Dárdai Pál vezetőedzőként is ült a pécsi kispadon. Azóta volt Komlón, Barcson és Dombóváron is tréner, legutóbb pedig a PMFC akkor megbízott edzőjét, Kulcsár Árpádot segítette. A Baranya megyéhez, Pécs városához és persze a piros-fekete klubhoz ezer szállal kötődő idősebb Dárdai Pál haláláig nem szakadt el egyesületünktől.

Történeteit, szakmai észrevételeit mindig nagy figyelem kísérte. Klubunk mély fájdalommal vette tudomásul, hogy életének hatvanhetedik évében gyógyíthatatlan betegségben elhunyt. A pécsi futball legendás alakjának, a későbbi sikeres edzőnek temetéséről később intézkednek. A család ezúton is kéri, tartsák tiszteletben a gyászukat!

Emlékedet örökké megőrizzük! Isten veled, Pali bácsi!"

 

 

 

 

 

 

 


EQM