Folytatódik a "Tabasco-misszió"
2009. január 03. szombat 19:59

A derék közép-amerikaiak viszont rendeztek már két labdarúgó-világbajnokságot, egy nyári olimpiát, kék a tengerük, illetve óceánjuk, néhol nagy a szegénység, sok a szúrós kaktusz, rengeteg az illegális bevándorló, de ez sem tartozik ránk. Ellenben, folytatjuk beszámolónkat mexikói vacsoraestünkről, ezúttal a főételek, és a desszert kerül terítékre.
Csirkés fajitas
Hozzávalók (4 személyre): 60 dkg csirkemell filé, bors, só, 2 gerezd fokhagyma, 4 cl citromlé, 1 nagy fej vöröshagyma, 1-1 db piros és zöld kaliforniai paprika, 1 paradicsom, olivaolaj, 2-3 zöldhagyma, Tabasco szósz, 1 avokadó, majonéz, 1 tejföl.
A kicsontozott, bőrtelenített csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, és a következő fűszerekkel bepácoljuk: borssal, zúzott fokhagymával, sóval, kevés citromlével. Fél órára hűtőbe tesszük. A szeletelt hagymát, és a paprikákat kevés olívaolajon megpárolunk, majd félretesszük.
Egy keményebb paradicsomot apró kockákra felvágunk, hozzáadjuk apróra karikázott zöldhagymát, kevés citromlevet és Tabasco szószt. Ezt is hűtőbe tesszük. Összeturmixolunk egy avokadót, kis majonézzel és pár csepp citromlével. A csirkemellet kevés olívaolajon kis vajjal megsütjük.
Mikróban egy tortillát kissé megmelegítünk, majd megkenjük az avokadós krémmel, kis tejföllel, rárakjuk a frissen kisült húscsíkokat, majd a dinsztelt hagymát, paprikát és a Tabasco szószos paradicsomot, ezt feltekerjük és kész is. Aki szereti, reszelt sajtot is rakhat bele.
Marhahús gazdag paradicsommártásban
Hozzávalók (6 személyre): olívaolaj, 1 hagyma apróra vágva, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1-1 piros és zöldpaprika (kaliforniai) kimagozva, kockára vágva, 1 zöld chili kimagozva apróra vágva
1 kg marhalapocka vagy comb kockára vágva, 3 nagy paradicsom meghámozva, 40 dkg paradicsomkonzerv, 2 db egész szegfűszeg, 1 teáskanál szárított oregano, 1 evőkanál friss apróra vágott koriander, só őrölt bors, 1,5 dl marha alaplé, 1-2 teáskanál kukoricakeményítő.
Elkészítése: olajban pirítjuk a hagymát, fokhagymát, chilit, piros és zöld paprikát 2-3 percig, adjuk hozzá a marhahúst és kevergessük, míg enyhén megbarnul, adjuk hozzá az összevágott paradicsomokat, konzerv paradicsomot, szegfűszeget, oregánót, koriandert, az alaplét, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, lefedve lassú tűzön főzzük, míg a hús megpuhul.
Mikor puha, kukoricakeményítőt hideg vízben elkeverjük, keverés mellet öntsük a húshoz, kásás mártásnak kell kialakulni. (keményítővel főzni már nem lehet!).
Bab Veracruz módra
Hozzávalók: 45 dkg nagy szemű fehérbab, előző este megmosva, beáztatva (gyorsítható babkonzervvel), 3 db nagy hagyma apróra vágva, 3 gerezd fokhagyma összezúzva, 2 db kimagozott apróra vágott zöld chili, 1 babérlevél, 2 evőkanál disznózsír, só.
Díszítéshez: 1 paradicsom hámozva, kimagozva, apróra vágva, 1 zöld chili magozva apróra vágva, petrezselyem zöld.
Elkészítése: a babot, 2 hagymát, 2 fokhagymát, babérlevelet, chilit tegyük edénybe, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, forraljuk fel, adjunk hozzá 1 evőkanál disznózsírt, főzzük másfél órán keresztül (míg megpuhul), vegyük le a födőt, főzzük el a folyadék nagy részét, paszírozzuk a babot durva pürévé krumplinyomóval, ízesítsük sóval. Maradék zsíron pirítsuk a hagymát, fokhagymát, míg megbarnul, adjuk hozzá a babpürét és süssük kb. 10 percig folyamatos keverés mellett.
Tálaláskor a babot meghintjük az apróra vágott chili és paradicsom keverékével, petrezselyem zöldjével díszítjük, és mellé rakjuk a marhahúst. Forrón tálaljuk.
Az eredeti recept tarkababot ír, színhatások miatt változtattuk fehérre, így jobban mutat.
Vanília - Caramel flan
Hozzávalók (8 személyre):
Karamellhez: 375 gramm cukor, 25O ml víz
Flanhoz: 500 ml tej, 500 ml „half and half" - ez egy kb. 10-12 %-os zsírtartalmú tejet jelent, attol függően hogy hány %-os tejet és tejszínt használunk, számoljuk ki milyen arányban keverjük, általában 3:1 vagy 2:1 arányra jön ki tej és tejszín összeadásával, 185 gramm cukor, 8 egész tojás, 4 tojássárgája, 1 evőkanál vanilia eszencia, forró víz.
Karamel készítése: lábosban, közepes lángon keverjük össze a cukrot és a vizet. Főzzük, körbe mozgatva a lábost időnként, amíg aranyszínű nem lesz, kb. 12-15 perc. Vegyük lassú tűzre és kevergetve főzzük amíg sötétbarnára vált és karamel illatú lesz, kb. 5 perc.
Vegyük le a karamelt a tűzről és öntsük bele egy 23 cm átmérőjű tortatepsibe, vagy 8 darab 180 ml-es sütisütőbe. Konyharuhával megfogva, vonjuk be az edény oldalát egyenletesen karamellel. Hagyjuk lehűlni, amíg a karamell egy bevonatot alkot. Ami megmarad karamell, azt öntsük vissza a lábosba.
Flan készítése: újra melegítsük fel a lábost a megmaradt karamellel és öntsük hozzá a tejet. Főzzük amíg a tej felveszi a karamelt, kb. 3-5 perc, keverés mellett. Szűrjük át a meleg tejet és adjuk hozzá a „half and half"-et, folyamatos keverés mellett. Adjuk hozzá a cukrot, az egész tojásokat, a tojássárgákat és a vaniliát.
Habverővel keverjük, amíg teljesen összekeveredett, utána szűrjük át újra és öntsük az előkészített karamellás sütő(k)be. Tegyük a sütőt vagy sütőket egy tepsibe. Öntsünk a tepsibe forró vizet, hogy fele magasságáig elérje a sütőket.
Süssük 165 fokon, amíg a közepe már szilárdnak érződik ha megnyomjuk, kb. 45-55 perc egybe sütve, vagy 30-40 perc egyéni kis sütőkben. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni, kb. másfél órát. Fedjük le folpackkal és tegyük a hűtőbe legalább egy napra vagy akár népgyre.
Felszolgáláskor lazítsuk meg a flan oldalát késsel. Tegyünk egy tányért a tetejére és fordítsuk ki a sütőből ovatosan. Öntsük rá a flanra a karamelt a sütőből (felső képünkön).
Szolgáljuk fel hidegen.
Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Fák árnyékában kicsit megpihenni...
- Szélvihar kaphatja telibe vasárnap a...
- Nagyon erős UV-B-sugárzásra...
- Tízmilliókat keresett egy baranyai...
- Baleset miatt teljes útzár van a 6-os...
- Adománygyűjtéssel próbálják segíteni...
- Szili Katalin: a nemzet, amely...
- Hol csobbanhatunk Baranyában?...
- Megérkeztek az ötös lottó...
- Megvan a pásztorkutyák baranyai...