Fokozott ellenőrzés a dél-dunántúli szeszfőzdékben
2008. június 19. csütörtök 11:02
Hajgató Zoltán, a hatóság regionális parancsnokságának helyettes vezetője elmondta: azt vizsgálják, került-e répacukor a hungarikumnak számító, így saját célra is csak tisztán gyümölcsből készíthető pálinka cefréjébe.
A szabályok szerint a főzdék tulajdonosainak kötelességük félretenni azt a frissen kifőtt pálinkát, amely gyanúsan sok lett a behozott alapanyaghoz viszonyítva. Ha a cefre tulajdonosa elismeri, hogy az anyagot cukrozta, pálinkáját azonnal megsemmisítik, s ezzel megússza a jövedéki bírságot - írja az Új DN.
Ha nem, a tételt megvizsgálják, s amennyiben répacukrot tartalmaz, literenként háromezer forint, de minimum százezer forint bírsággal sújtják a főzetőt.
A Baranya, Tolna, Somogy alkotta régióban tavaly házilag összegyűjtött gyümölcsből 1,4 millió liter ötven fokos pálinkát főztek le az államilag ellenőrzött szeszfőzdékben.
(mti)
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Villámcsapás miatt vonultak ki a...
- Elkezdődött a szarvasnász, jön a...
- A Pécsi Egyházmegye alapításának...
- Indul a Szamárfül Fesztivál: ingyenes...
- Gyógyszertárba próbált meg betörni...
- Boksz: Pezdány Edina abbahagyja
- A Mecsekről száguldott Pécs...
- Pécsett is megkóstolhatjuk...
- Hatcsöcsű, Junoszty, Százéves: nagyon...
- Őszi stíluskalauz férfiaknak –...