Fokozott ellenőrzés a dél-dunántúli szeszfőzdékben

2008. június 19. csütörtök 11:02

Minden eddiginél fokozottabban ellenőrzi idén a szeszfőzdéket a Vám- és Pénzügyőrség a Dél-Dunántúlon - írta csütörtökön a megyei napilap.

Hajgató Zoltán, a hatóság regionális parancsnokságának helyettes vezetője elmondta: azt vizsgálják, került-e répacukor a hungarikumnak számító, így saját célra is csak tisztán gyümölcsből készíthető pálinka cefréjébe.

A szabályok szerint a főzdék tulajdonosainak kötelességük félretenni azt a frissen kifőtt pálinkát, amely gyanúsan sok lett a behozott alapanyaghoz viszonyítva. Ha a cefre tulajdonosa elismeri, hogy az anyagot cukrozta, pálinkáját azonnal megsemmisítik, s ezzel megússza a jövedéki bírságot - írja az Új DN.

Ha nem, a tételt megvizsgálják, s amennyiben répacukrot tartalmaz, literenként háromezer forint, de minimum százezer forint bírsággal sújtják a főzetőt.

A Baranya, Tolna, Somogy alkotta régióban tavaly házilag összegyűjtött gyümölcsből 1,4 millió liter ötven fokos pálinkát főztek le az államilag ellenőrzött szeszfőzdékben.

(mti)